A Black Swan 2022 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját, szakmai napját tartották meg csütörtökön Szolnokon, az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison - számolt be az eseményről az MTI.

A gyakorlaton Magyarország vezetésével valamennyi R-SOCC (Regional Special Operations Component Command - regionális különleges műveleti komponensparancsnokság) partnerország, így Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia katonái hajtanak végre feladatokat. Továbbá részt vesznek katonák Csehországból, Lengyelországból, Romániából és az Egyesült Államokból is - közölte Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője a helyszínen.

Az eddigi eredmények közül kiemelte: tavaly elérték a "kezdeti műveleti képességet". A mostani gyakorlat célja ennek a tudásnak az elmélyítése. További cél, hogy 2024 végére elérjék a teljes műveleti készenlétet, és 2025-től már készenléti szolgálatba léphessenek.

Három ország - Magyarország, Szlovákia és Szlovénia - területén 12 napon át zajló gyakorlaton több mint 40 különleges műveleti feladatot végrehajtó 715 katona vesz részt kilenc nemzetből.

A gyakorlat helyszínei Magyarországon alapvetően katonai területekre koncentrálódnak Szolnokon, Újdörögdön, Táborfalván, Szentesen, Várpalotán, Csobánkán, Ócsán, Hajdúhadházon. Amostani gyakorlaton tizenhárom civil területen hajtottak végre műveleteket. Az is hozzátartozik a képességépítéshez, hogy a gyakorlóterek mellett civil, valós környezetben is gyakorolhattak a katonák - mondta a vezérőrnagy.

Az R-SOCC Szolnokon egy magyar vezetésű nemzetközi törzset állított fel, és onnan vezeti a műveleteket. A végrehajtásban a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái más alakulatok és vezető egységek is jelentős szerepet vállalnak. Új elem, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) állományát is bevonták a gyakorlatba.

A gyakorlat csütörtöki záróeseményén a "taktikai házban", illetve a lőtéren volt bemutató, valamint sérültellátást és ejtőernyős ugrást tekinthettek meg a jelenlevők. Az ejtőernyős ugrásnál a katonák fekete karszalagot viseltek Gál Szabolcs főtörzsőrmester, a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottjának világbajnoka, a szolnoki helikopterbázis katonája előtti tisztelgés jeleként; Gál Szabolcs április végén szenvedett balesetet gyakorlatozás közben és a héten hunyt el.

Az eseményen mások mellett jelen volt Rob Stephenson, a NATO nemzetközi különleges műveleti parancsnokság helyettes vezetője - írta az MTI.