Ahogy várható volt, az infláció elkerülhetetlenül utolérte a hazai rendezésű nyári fesztiválokat is: a napi jegyek és a bérletek árai tavalyhoz képest 20-35 százalékkal is emelkedtek. Ennek apropóján utánajártunk, hogy mennyiért kínálják a fesztiválbelépőket a szomszédos országokban és Nyugat-Európa egyes felkapott fesztiváljain. 

Megéri inkább Horvátországban fesztiválozni?

Szerbia legnagyobb zenei fesztiválja, a 2000 óta Péterváradon évente megrendezett, többszörösen díjazott Exit: itt is a magyarországihoz hasonló áremelkedéssel lehet számolni miután a napijegyek és a bérletek, akárcsak a kempingjegyek árai a tavalyihoz képest 17-35 százalékban százalékkal növekedtek.

A július első felében megrendezett fesztiválra, amely idei sztárfellépői közt tudhatja többek között Skrillex-et és a The Prodigy-t is, 15900 forintba kerül egy napijegy és 34000 forintba a teljes, négynapos bérlet, így kijelenthető, hogy az Exit – bár hasonló arányban drágult egy év alatt – jelentősen olcsóbb, mint a nagyobb hazai fesztiválok jelentős része.

A térségnél maradva a horvátországi május végi szezonnyitó Sea Star-ra jelenleg 16400 forintért lehet napijegyet vásárolni, 22500 forintért pedig kétnapos bérletet: ez a 2022-es árakhoz képest körülbelül 12-13 százalékos drágulást jelent, a magyarországi fesztiválárakhoz képest még mindig olcsóbb lehetőségeket.

Az umagi Sea Star viszonylag korai időpontja miatt megnéztük a szintén horvát, Tisno-ban megrendezett júliusi Love International jegyárait is. Az egy hetet felölelő fesztiválon a jegyek naponta az adminisztrációs díjjal együtt 55,50 euróba kerülnek, ami körülbelül 20600 forintnak felel meg, a teljes bérletet pedig 175 euróért, vagyis nagyjából 65000 forintért lehet megvásárolni.

Mindez azt jelenti, hogy összességében Horvátországban is költséghatékonyabban lehet fesztiválozni 2023-ban, mint például a Szigeten vagy a Balaton Soundon.

Versenyben a nyugati árakkal

Kicsit nyugatabbra tekintve: a Kappa Futur Festival nevű díjnyertes olasz elektronikus zenei rendezvény, amelyet Torinóban fognak megrendezni június 30. és július 2. között, 70 eurós napijeggyel, (körülbelül 26000 forint) vagy 180 euróba kerülő bérlettel (nagyjából 66800 forint) várja a vendégeket.

Összehasonlításképpen, az olasz fesztiválra a teljes háromnapos VIP-bérlet kerekítve 178000 forintba kerülne, a hatnapos Sziget Fesztiválra a háromnapos VIP-bérlet viszont „csak” 170000 forintba.

Megvizsgálva Anglia egyik legnagyobb, főként hip-hop tematikájú fesztiváljának árjegyzékét, azt látjuk, hogy a londoni Wireless Festival-ra 90 és 125 font közötti, vagyis 40-50000 forint körüli áron kaphatók a napijegyek, míg a rendezvény teljes idejére szóló bérletet 240 fontért, azaz 100000 forintért árusítják.

Közel azonos áron kapható a négynapos fesztiválbérlet a Balaton Soundra, azonban fontos különbség, hogy míg a brit Wireless befogadóképessége 50 ezer fő, addig a magyar Sound-ra 160-170 ezren is ellátogatnak.

Összességében tehát elmondható, hogy valószínűleg az idei fesztiválszezon kevésbé lesz pénztárcabarát, mint az előző években, de feltehetően 2023-ban is bőven lesz majd közönsége a fesztiválok hazai és külföldi fellépőinek.

(Halmai Dávid)