A tavalyi erős és lendületes éve volt a magyar gazdaságnak, folytatódott az előző év dinamikus növekedése. Európai összevetésben dobogósak vagyunk, sőt volt olyan negyedév, amikor mi voltunk a legerősebbek - mondta a pénzügyminiszter az Magyar Hírlapban megjelent interjújában.

Varga szerint a kiemelkedő növekedésnek sokkal kedvezőbb a szerkezete, mint a korábbi években: a növekedéshez az ipar, az építőipar, a turizmus, az élelmiszeripar játult hozzá a legnagyobb arányban, de a fogyasztás és az export is a húzóerők között voltak. A miniszter kiemelte, hogy beruházások tekintetében kiemelkedő év volt a tavalyi, az összérték meghaladhatta a 8000 milliárd forintot.

A pénzügyminiszter továbbá új jelenségként kiemelte, hogy a lakosság most már a többletjövedelmét nemcsak fogyasztásra, hanem megtakarításokra is fordítja.

Az idei várakozásokról szólva elmondta: bár a tavalyi öt százalékhoz közeli bővülés után némi lassulásra számítanak, a négy százalék körüli GDP-növekedést reálisnak tartják 2020-ban. Ezt részben arra alapozzák, hogy csökkenteni tudták a magyar gazdaság német gazdaságtól való függését. Varga azt is megjegyezte, hogy "a magyar gazdaságpolitika tudatosan kezd elmozdulni a járműipar függőségétől". A miniszter szerint a növekedés belső motorja lehet a gyógyszeripar, a vegyipar, az energetikai- és zöldipari beruházások.

A más előrejelzéseknél optimistább idei növekedés okaként megjelölte még Magyarország világpiaci lehetőségeinek pozitív változását (keleti nyitás, az arab országok, Afrika, Latin-Amerika piacainak lehetőségeit), valamint a költséghatékonyságot, amiért szerinte jobban megéri Magyarországon gyártani, mint Németországban.

Nem lesz gond az inflációval

A tavaly év végi 4 százalékos inflációval és az inflációs folyamatokkal kapcsolatban a pénzügyminiszter elmondta, hogy ennek okát részben az évek óta dinamikusan emelkedő bérekben látja az olyan külső tényezők mellett, mint az olajár alakulása. Azt azonban kijelentette, hogy nem tartja problémának, hogy a bérek gyorsabban nőnek mint az árak. Varga szerint az év folyamán fokozatosan lassuló áremelkedési ütemmel számolnak, így összességében 3 százalék körül alakulhat az infláció.

Varga a munkaerőpiaci folyamatokat illetően kiemelte, hogy Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, illetve, hogy a következő években a foglalkoztatást tovább bővítenék.

Úgy számolunk, hogy még háromszázezer embert be lehet vonni a magyar munkaerőpiacra

- jegyezte meg Varga Mihály, aki szerint ennek előfeltétele a növekedési lendület fenntartása, amihez szükség van továbi adócsökkentésekre és adóegyszerűsítésekre.

Ezzel Orbán is tisztában van

Az egyszámjegyű szja bevezetésére vonatkozó kérdésre úgy felelt, hogy az - sok más javaslattal együtt - továbbra is az asztalon van, azonban a háromgyermekes édesanyák élethosszig tartó adómentessége és az egy számjegyű szja bevezetése valószínűleg olyan ugrás lenne, "ami az államháztartás korlátaiba ütközne". Előbbi ugyanis körülbelül 130 milliárd, míg a 15-ről 9 százalékra történő szja-csökkentés 800 milliárd forintos kiesést eredményezne az államháztartásban. Varga szerint "ezzel a miniszterelnök úr is tisztában van".

Varga egyetért Matolcsyval

A lakáspolitikával kapcsolatban Varga azt mondta, hogy nagyrészt osztja Matolcsy György jegybankelnök véleményét. A pénzügyminiszter megjegyezte, hgoy a magyar lakáspiacon az árak buborékszerű megugrásában "bizonyára szerepe volt a piacon megjelent állami támogatásoknak, amelyek a csok 2016-os megjelenése óta a hitelekkel együtt már 700 milliárd forinthoz közelítenek." Az ingatlanárakat Varga szerint a kedvező hozamokat ígérő Magyar Állampapír Plusz elkezdte fékezni.

A lakáspolitikával kapcsolatban a miniszter megjegyezte, hogy a kormány célja továbbra is az, hogy "azok jussanak saját otthonhoz, akiknek nincsen."

A kormány nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a lakásfelújítások támogatására, hiszen 550 ezer üres lakás van Magyarországon, és ezek egy része megfelelő támogatással alkalmassá tehető az otthonteremtésre. Mint megjegyezte, ezek részleteiről várhatóan néhány hét múlva tudnak beszámolni.

Új befektetési lehetőségek jönnek

Varga arról is beszélt, hogy a kormány céljai között szerepel, hogy a devizában fennálló államadósság további csökkentése érdeképen a lakossági állampapír-állomány elérje a 11 ezer milliárd forintot, azaz hogy megduplázzák a 2018-as állományt. A pénzügyminiszter elmondása szerint az idén új, hosszabb futamidejű állampapírok is megjelennek majd a piacon, amelyekkel szeretnék lekötni a lakossági többletjövedelem egy részét.