Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bmi szezonálisan kiigazított júniusi értéke 57,2 pont lett. A bővülési ütem tovább jelzi az elmúlt tíz hónapban megfigyelt erősebb teljesítményt, ezúttal visszatérve az idei fél évben gyakran tapasztalt 56-57 pontos sávhoz.

A 2017 június havi index kisebb a májusi (61,9 pont) értéknél, de a második legmagasabb júniusi érték. Június összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a júniusoké 52,1 pont) - adták hírül a logisztikusok.

Az egyes mutatók közül a termelési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonkettedik alkalommal.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, de ez is 50 pont felett maradt.

A foglalkoztatottsági mutató az elmúlt hónapokhoz hasonlóan júniusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már tizedszer. Az index értéke alacsonyabb lett májushoz képest, közelebb került az 50 ponthoz, de ezzel együtt is a legmagasabb júniusi 1995 óta.

A beszerzési árak index értéke alacsonyabb lett, de 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a tizennegyedik hónapja lesznek magasabbak.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent májushoz képest, de a pozitív tartományban maradt. Az exportindex esetében hasonló folyamatról lehet beszélni.

E hónapban ammónium-szulfát, cukor, DAP, doboz, élőállat, kekszmorzsa, köménymag, műanyag alapanyag, savópor, tejpor és vaj kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt hidraulikus munkahengerből, integrált áramkörökből, papíripari alapanyagból, sárgarézből, tojásból és vörösrézből. Jelentősebb árcsökkenésről alapanyagok és lemez esetében számoltakbe.