A Capital Economics hétfőn ismertetett tanulmányában közölte, hogy az általa kidolgozott, GDP-súlyozással számolt összesített térségi gazdasági hangulatindex (ESI) átlaga a múlt hónapban mért 108,1 után októberben kisebb csökkenéssel 107,8 volt. A ház Magyarországra, Csehországra, Szlovákiára, Lengyelországra, Horvátországra, Romániára, Bulgáriára és a balti köztársaságokra számítja ki hangulati jelzőszámát - írja az MTI.

A térségi ESI-index alapján azt valószínűsíti, hogy a vizsgált közép- és kelet-európai EU-térség hazai össztermékének (GDP) éves növekedési üteme a hangulatjelző kisebb visszaesése ellenére még mindig 4,5-5 százalék között lehetett a negyedik negyedév elején.

Az elemzők azonban megerősítették azt a véleményüket, hogy a feltörekvő európai EU-régió növekedési lendülete 2018-ban már alábbhagy, ahogy a jelenlegi gazdasági ciklus kifut.

A cég várakozása szerint a térség építőipari szektorának teljesítménye az idei fellendülés után jövőre mérséklődik, emellett valószínűleg az országcsoport költségvetési és monetáris politikája sem lesz annyira növekedésösztönző, mint eddig.

A Capital Economics már néhány nappal ezelőtti ismertetett előretekintő negyedéves növekedési tanulmányában is annak a véleményének adott hangot, hogy a feltörekvő európai térség gazdaságainak növekedése valószínűleg a harmadik negyedévben tetőzött.

A magyar növekedés

A ház által használt előrejelzési modell - GDP Tracker - 2017 egészére 4 százalékos, jövőre 2,8 százalékos, 2019-re 2 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A közgazdászok elismerték, hogy a következő két évre adott magyarországi növekedési prognózisuk a londoni konszenzusos előrejelzési sáv alsó szélén van. Hangsúlyozták azonban, hogy megítélésük szerint még ezek az ütemek is meghaladnák a magyar gazdaság növekedési potenciálját, és ez erősödő inflációs nyomást eredményez majd, amely várakozásuk szerint 2018 elején a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos központi célszintje fölé emeli az inflációt.

A cég jövőre 3,8 százalékos, 2019 egészében 3 százalékos éves átlagos inflációt jósol Magyarországon.

Jöhet a kamatemelés

A Capital Economics ennek alapján azt várja, hogy az MNB alapkamata a mostani 0,90 százalékról 2018 végéig 1,50 százalékra, 2019 végéig 3,00 százalékra emelkedik - írja az MTI.

Más nagy londoni elemzőházak is jósolják új előrejelzéseikben a MNB monetáris politikájának szigorodását, bár e prognózisok kevésbé agresszív kamatemelési hullámot valószínűsítenek. A Fitch Group hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research elemzőház jelenleg érvényes előrejelzése szerint az MNB 2018 vége felé elkezdi leépíteni egyes nem konvencionális enyhítési intézkedéseit, 2019-ben pedig kamatemelésbe kezd, és annak az évnek a végére 2,00 százalékra emeli alapkamatát.