Hosszú tárgyalássorozat után az állam megvásárolta a brit-osztrák Hirtenberger Defence Systems nevű hadiipari céget - derült ki abból az interjúból, amelyet Maróth Gáspár, a hadiipari fejlesztéseket koordináló kormánybiztos adott Magyar Nemzetnek. A társaság 160 éve foglalkozik tüzérségi eszközök, valamint lőszerek fejlesztésével és gyártásával.

A szerződést a napokban írták alá, így a cégnél már a magyar tulajdonban lévő HDT Védelmi Ipari Kft. gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A kormány nemcsak a gyár irányítóira, hanem minden dolgozójára számít, magyar mérnökök a kutatás-fejlesztésbe fognak bekapcsolódni. A kormánybiztos megjegyezte, hogy a Hirtenberger jövőbeli növekedésében fontos szerepet szánnak az Egyesült Királyságban található Middle Wallop-i telephelynek is.

A vételár, az osztrák partner kérésére, üzleti titok. A kormánybiztos elárulta, hogy a vételárat banki hitelkonstrukcióból fedezték. Azért választották ezt a megoldást, mert szerintük a társaság ki tudja termelni a hitel visszafizetéséhez szükség forrást.

Gripen

Többéves tárgyalási folyamat után dönt a kormány arról, hogy a lízingszerződés kifutása után megvásárolja-e a svéd Gripen vadászgépeket vagy típusváltás lesz. A katonai szakértők vizsgálják a piaci lehetőségeket, és számításba veszik az üzemeltetési kérdéseket is.

"És gondolom, azzal sem árulok el titkot, hogy a világban ezek a beszerzések komoly hatással vannak a nemzetközi és belpolitikai kapcsolatrendszerekre is - folytatta a kormánybiztos. - Ezért például nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy olyan külföldi országok cégei, amelyek kormányai a demokratikus országok írott és íratlan szabályait felrúgva a magyar választók akaratával ellentétes belpolitikai befolyásolási gyakorlatot folytatnak nálunk, előnyt élvezhessenek egy ilyen folyamatban."

Az Magyar Nemzet interjúkészítő sajtómunkása szerint ezt akár úgy is lehet értelmezni, hogy a Gripenek helyett új vadászgépek érkezhetnek. A válasz: "Én nem ezt állítottam, csupán alapelvekről beszéltem."