Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország kevésbé fertőzött ország, de most már csoportosak a megbetegedések itt is. Lehet 10-15-szörös azoknak a száma, akik tünetmentesek, és nem mentek orvoshoz. A közölt számok Magyarországon is fenntartásokkal kezelendők, Olaszországban akár félmillió lehet a megbetegedések valós száma - mondta a heti kormányinfón a kancelláriaminiszter.

A következő napokban ugrásszerűen megnő várhatóan a megbetegedések mennyisége. A Covid-19 esetében a látencia óriási, 80 százaléknál tünetmentesen lezajlik a betegség.

"A kormány döntött arról, hogy biztosítsunk humanitárius korridort azoknak, akik Bulgáriába mennek, de csak akkor, ha román állam vállalja, hogy ne rekedjenek itt. Tegnap rendhagyó módon elindulhatott a sor Bulgária, illetve Románia irányába Magyarországon keresztül" - magyarázta a miniszter.

Gulyás szerint egyetértünk uniós vezetőkkel, hogy az ellátás, az áruforgalom haladhasson, ezért megnyitottunk ezért új átkelőket. Este 9 és hajnali 5 között van lehetőség átkelni a humanitárius korridor. Rendőrség így biztosítja ezeknek a konvojoknak az egyben maradását. - Mai tudásunk szerint nehézkes lesz hosszú távon az átkelés - mondta Gulyás.

A gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán Gulyás megismételte, hogy igyekeznek megóvni a munkahelyeket, illetve felkészülni a járványt követő felállásra. Úgy lehet tudni például, hogy 1070 hotel bezárt, a turizmus gyakorlatilag megszűnt Magyarországon, ahogy máshol is.

A kormány százezres munkanélküliséggel számol, az a kérdés, hogy hány százezer. Jelenleg azt számolgatja a kormány, hogy mekkora lesz a recesszió, miközben korábban 3,5 százalékos növekedést várt. Ez a mozgásteret is jócskán csökkenti a költségvetésben - mondta Gulyás.

Létrejön az önkéntességért felelős akciócsoport Révész Máriusz kormánybiztossal. Számtalan területen van adakozás, ezt is koordinálni kell. Ilyen például a digitális eszközök felajánlása az oktatásnak.

Miután a kereskedelem 1, az autóiparnak egyhavi leállása 0,4 százalékos kiesést jelent, nagyjából két és fél hónapig bírja az ország anélkül, hogy recesszióba süllyedne idén, Gulyás megjegyezte, hogy nyilván nem csak ezek a szektorok érintettek.

A kormány kéri az ellenzék együttműködését abban, hogy biztosítsák a kellő támogatottságot ahhoz, hogy a mostani veszélyhelyzetet, ami rendkívüli jogköröket ad a válság kezelésére a kormánynak, meghosszabbítsák az alkotmányban foglalt 15 napon túl.

Mi a helyzet a maszkokkal?

Még nem érkezett be az országba a Németországból várt 120 ezer maszk. Jó esély van ugyanakkor arra, hogy Kínából a jelenlegi készleteket nagyságrenddel meghaladó - milliós nagyságrendű -  szállítmány érkezzen, napokon belül - válaszolta Gulyás Gergely újságírói kérdésre. Úgy fogalmazott, a szabad kereskedelem most a szabad rabláshoz áll közel.

A kormány kiadta a feladatot az operatív törzsnek a kormány kiadta, hogy teremtsen rendet maszk ügyben, ehhez világos szabályokat kell elfogadni, hogy milyen szinten, milyen maszk jár, és ehhez kell szabni a kiosztást.

A sima sebészeti maszk is 80 százalékban eredményes a védekezésben, a félálarcos  FFP maszk 2-3 százalékot enged át.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva cáfolta, hogy a vállalkozó háziorvosoknak továbbra is saját felelőssége lenne a megfelelő védőfelszerelés beszerzése. Kijelentette, központi elosztásból kapták a maszkokat. Arra a felvetésre, hogy ez mindössze 3 darabot jelentett, ami háromszor 40 percnyi ellátásra elegendő Gulyás kifejtette, azon vannak, hogy az állam beszerezze a maszkokat, ezeknek az elosztása pedig az operatív törzs hatásköre. A sorrend a megbetegedetteket ellátó kórházi orvosok felszerelése, háziorvosok, fogorvosok és végül a patikák kerülnek sorra. A patikák kapcsán hozzáfűzte, hatósági eljárásokat indítottak az elképesztő áremelkedések miatt.