Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb, az önkormányzatokat érintő rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben csütörtök este, melyből egy korábbi döntés meghosszabbítása olvasható ki - írja a hvg.hu.

Eszerint a kormány jövőre sem engedi, hogy az önkormányzatok emeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket. Ez pedig még jobban leszűkíti az önkormányzatok mozgásterét.

A most kiadott, „a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésről szóló kormányrendelet” címen történt módosítás szerint a 2021- és a 2022-ben végződő a helyi- és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.

 

A közlöny szerint az önkormányzatnak a 2020. december 2. napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben is biztosítania kell.

"A települési önkormányzat 2021-re és 2022-re új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni" - olvasható a közlönyben.

A kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádióban elmondta, hogy 2022-ben: " az ekhót, a kisvállalati adót is csökkentjük, az iparűzési adót is megfeleztük és nem emeljük vissza a korábbi szintre.”