Az 1990-es években még 27 ezer tonna málna termett egy évben Magyarországon, ma azonban alig ezer tonnát szednek le a termelők évente, kevesebb mint 200 hektár területen.

Ennek egyrészt az az oka, hogy a klimatikus változások már nem igazán teszik lehetővé, hogy a hazánkban használt fajtákkal rentábilisen lehessen dolgozni, ugyanis a málna hidegebb éghajlatra való gyümölcs, nem szereti a nagyon meleg periódusokat - mondta Hunyadi István, a FruitVeb, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak. Másrészt egyre nehezebb megtalálni a megfelelő minőségű és mennyiségű munkást a betakarítási feladatok elvégzéséhez.

Itt is áttérhetnek a fóliás termesztésre

Hunyadi István nem tartja elképzelhetőnek, hogy Magyarországon teljesen megszűnjön a málnatermesztés, annak a lehetőségét viszont nem zárja ki, hogy még tovább csökken az itthon megtermelt mennyiség. Szerinte az új termesztéstechnológiával, a fólia alatt termelt málnával próbálkozó termesztők tarthatják életben a termelést.

A három-négyezer forintos kilónkénti árnál a szakember szerint nem lesz olcsóbb, és ebben az árkategóriában fog maradni az árszínvonal.

A Magyarországon megtermelt málna már nem fedezi a hazai igényeket, ezért Chiléből, Peruból, Olaszországból, valamint Spanyolországból érkező málnák kerülnek a magyar boltok polcaira.