Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fejlesztéshez vezető projektre - többek között a PSMA-specifikus nyomjelzők (radiofarmakonok) kutatásához és előállításához - a cég több mint 385 millió forint forrást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által működtetett Kutatási és Technológiai Innovációs Alap pályázatán - mondta  az MTI-nek Szakáll Szabolcs nukleáris medicina szakorvos, a Pozitron-Diagnosztika Központ orvos igazgatója az MTI-nek

A 2023 februárjában záródó projekt összköltsége 770 millió forint, a saját forrás pedig 385 millió forint, így a támogatás intenzitása 50 százalék, melynek várható megtérülése 7-8 év.

Az igazgató elmondta, hogy a cég által kifejlesztett, speciális nyomjelzőt a központ saját laboratóriumában, saját részecskegyorsítójával állítja elő. Az egészségügyi fejlesztés révén a régióban elsőként Magyarországon nyílt lehetőség a nagy pontosságú PSMA-specifikus nyomjelző anyag alkalmazására a prosztatadaganatos betegek kivizsgálásában.

A különleges eljárás bevezetése utáni első évben a Pozitron-Diagnosztika Kft. néhány száz (PSMA-vizsgálat) kivitelezését vállalta, amelyből 250-et már eredményesen elvégeztek. A következő években ezres vizsgálati számmal terveznek, így a projekt zárását követő 7-8 évben csak ebből az egy forrásból megtérülhet a befektetés, miközben emberek ezreinek segít a pontosabb diagnózis - hangsúlyozta Kókay András, a Pozitron-Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: A statisztikák szerint a prosztatarák Magyarországon a férfiak második leggyakrabban diagnosztizált daganata, mely az ötödik vezető halálok, az öregedő európai társadalmakra általában jellemzően. Évente 5-6000 új prosztatarákos megbetegedést diagnosztizálnak, a radikális műtéten átesettek egyharmadánál azonban a sebészi- vagy sugárterápiát követően kiújul a betegség, a fel nem fedezett áttétek miatt. A PSMA PET/CT-vizsgálatok elsődleges célja az ilyen kiújulások felderítése, kimutatása.

Állami térítéses PSMA PET/CT-vizsgálatra onkológus szakorvos utalhatja be a beteget, egyedi méltányossági engedély alapján. A vizsgálat magánfinanszírozás keretében is elérhető, szakorvosi javaslatra.

A Pozitron-Diagnosztika Kft. 2004-ben alakult, magyar tulajdonosok projektcégeként, onkológiai diagnosztikai PET/CT és kardiológiai világszínvonalú technológiával alkalmazott kutatások és vizsgálatok végzésére. A cég 2004 óta végez kutatás-fejlesztési tevékenységet, és orvosi szolgáltatások mellett a diagnosztikában alkalmazott izotópok előállításával is foglalkozik, melyeket saját radiokémiai üzemük részecskegyorsítójában (ciklotron) állítanak elő. Az elkészített nyomjelző anyagok egy részét a cég saját PET/CT-vizsgálatokhoz használja, másik részét pedig más szolgáltatók számára értékesíti.

A Pozitron nettó értékesítési árbevétele tavaly az előzetes számok szerint meghaladta az 1,7 milliárd forintot, kissé csökkent az előző évihez képest. Az üzemi tevékenységből származó nyereség 257 millió forintra csökkent a 2019-es 430 millióról, hasonlóan alakult az adózás előtti eredmény is. A Pozitron-Diagnosztika Központban évente több mint 17 000 betegadag radiofarmakont állítanak elő. Ebből évi 6000 beteg vizsgálatára házon belül kerül sor, 11 000 adag pedig más PET/CT-központok számára készül, melyből 5500 darab export.