Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Irak 7,5 milliárd forintot adott volna a használaton kívül lévő magyar MiG-29-es vadászrepülő-flottáért, az orosz állam is rábólintott az üzletre, Irak az összeg jó részét betette egy lengyel bankba, ám az üzlet mégis befuccsolt - írja a Blikk. Most a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2,8 milliárd forintos indulóáron megpróbálta elárverezni a 19 vadászgépet, de egyetlen licitáló sem akadt rá.

A leállítás során nem végezték el a vadászrepülők konzerválását, így azok ma a kukába valók – vélte Papp Csaba, a Borsodi Általános Gépgyár Kft. ügyvezetője és tulajdonosa. Ő az az üzletember, aki az orosz állammal kötött szerződése alapján Közép-Európában rendelkezett a MiG-29-esek továbbértékesítési jogaival.

Papp Csaba állítja, ezeket a gépeket már háromszor is eladhatta volna. Mint mondja, a leállított flotta felújításának költségét az izraeliek – gépenként 6,5 millió dollárért (1,8 milliárd forint) – finanszírozták volna. Volt szerződésük Horvátországgal is, illetve tárgyalásban álltak Lengyelországgal és Szlovákiával. Egy vagyont buktak azzal, hogy a horvátok hiába vártak a vadászgépekre, hiszen ők évi több száz millió forintért lízingelték volna őket. Csak a lengyelek kilenc alkalommal kérték, hogy adják el nekik a hajtóműveket.