Az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF még 2016 tavaszán jelezték a magyar hatóságoknak, hogy van három cég, amelynek uniós forrásból való támogatását gyanúsnak tartják. Mint az itthoni nyomozóknak küldött levelükből kiderül: a projektek célkitűzése nem valósult meg, a haszonélvező a kedvezményezett vállalkozások helyett Seszták Miklós nemzetfejlesztési miniszter cége volt, az ügyben az EU pénzügyi céljait sértő csalás történt, az uniós költségvetést az összesen 30 millió forintot kitevő támogatás alapján 25,5 millió forint kár érte, tehát ennyi pénzt vissza kell fizetni - írja a 24.hu csütörtök reggeli vezető anyagában.

A történet előzménye - ahogy azt már az Index 2014 nyarán megírta -, hogy a 2014-ben kinevezett miniszternek volt egy autószalonja Kisvárdán, amely azonban nem teljesített jól. A Ramiris Autó Kft. 2011-ben a hivatalos mérlege szerint 30 milliós veszteséget termelt. 2012-ben viszont megjelent az Új Széchenyi Terv keretében egy GOP-pályázat, amelyre úgynevezett mikrovállalkozások pályázhattak, hogy abból fedezzék saját ingatlan vásárlását. Így jött az a machináció a portálok szerint, hogy Seszták Miklós társasházzá minősíttette át az Opel-szalon épületét.

A pályázaton három kis kft. indult, a Várda King Invent, a Great Alexander és a King Kft. egyaránt 10-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, majd mindhárom a miniszter ingatlanjában szerzett magának helyiséget. Azonban erről még egy cégtáblát sem tettek ki a helyszínen.

Az OLAF vizsgálta az esetet, még 2016 tavaszán vették fel a kapcsolatot a magyar hatóságokkal. Viszont az ügyből végül nem lett semmi: a Polt Péter legfőbb ügyész által nemrég Ingeborg Grasslének, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsági elnökének az Elios-ügy kapcsán küldött leveléből kiderült, hogy a nyomozást a magyar ügyészség még 2017 januárjában lezárta. Bár az ügyet nem nevesítette Polt, az ügyszámból beazonosíthatóvá vált.

A fotó forrása: Shutterstock.