A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben, vagyis éppen harminc éve életre hívott londoni székhelyű EBRD előrejelzéséből azonban kiderül az is, hogy a régió számos gazdaságában "keserédessé" teszi a fellendülést a földgáz, a nyersolaj és egyéb árupiaci termékek magas ára, amely megterheli a térség energiaimportőr gazdaságainak kereskedelmi mérlegét és felhajtja az inflációt.

Az EBRD szerint a tevékenységi térségében működő gazdaságok GDP-értéke tavaly átlagosan 2,4 százalékkal csökkent, ám az idei év első felében 6,4 százalékkal nőtt, miután a régió lakossági mobilitása a globális átlagnál hamarabb, már idén májusban visszatért a tavaly január-februári, vagyis a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti szintekre, és a külső kondíciók is kedvezőbbekké váltak.

A bank számításai szerint globális átlagban a lakossági mobilitás szeptemberben érte el a járvány előtti szintet. Az EBRD-jelentés szerint ugyanakkor sérülékenyebbé váltak a térségi gazdaságok költségvetési pozíciói a koronavírus-válság hatásainak kivédésére bevezetett nagyszabású kormányzati élénkítő csomagok miatt.  

Az EBRD tanulmánya szerint a térség sok gazdaságában az 1990-es évek eleje, az átalakulási folyamatot kísérő akkori recesszió óta nem mért szintekre nőtt a GDP-arányos államadósság-ráta. Mindezekkel együtt is az eddigi előrejelzésben szereplő 4,2 százalékról 5,5 százalékra javította a működési területéhez tartozó 37 ország idei átlagos GDP-növekedésére szóló prognózisát.

A bank a magyar gazdaságban a tavalyi 5 százalékos visszaesés után az idén 7,7 százalékos növekedést vár, 2,2 százalékponttal gyorsabbat az előző, júniusi prognózisában valószínűsített ütemnél. Az EBRD jövőre 4,8 százalékos magyarországi GDP-bővülésre számít; ez az előrejelzés nem változott. Mindkét prognózis jobb a magyar gazdaság szűkebb térségének egészére szóló EBRD-prognózisnál: a közép-európai és a balti EU-térségben a bank 2021-re átlagosan 5,2, 2022-re 4,7 százalékos GDP-növekedést valószínűsít, 0,4, illetve 0,1 százalékkal gyorsabbat, mint a júniusi előrejelzésben. Ebben a régióban az EBRD az észt és a magyar gazdaságra adta a legerőteljesebb növekedési előrejelzéseket: a londoni pénzintézet Észtországban az idén 9, jövőre 4 százalékos GDP-bővülést vár. Az EBRD idei magyarországi növekedési prognózisa meghaladja több más nagy londoni elemzőház előrejelzéseit, a 2022-re szóló EBRD-előrejelzés ugyanakkor jórészt megfelel a konszenzusnak - írta az MTI.