A csanádpalotai mérőállomáson ünnepélyes keretek között adta át a magyar-román összekötő földgázvezetéket Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa, Emil Boc, Románia miniszterelnöke, és Orbán Viktor kormányfő.

A 109 kilométeres, évente 1,75 milliárd (napi 4,8 millió) köbméter földgáz szállítására alkalmas vezeték hazai, 47 kilométeres szakaszának megépítése körülbelül 33,3 millió euróba került a magyar gázszállító vállalatnak. Ez a kapacitás egyébként az egész évi magyar igények harmadát, negyedét fedezi.

A projekt megvalósítását az Európai Unió Európai energiaügyi gazdaságélénkítő program (EERP) 17 millió euróval támogatta.

Az egyelőre csak Magyarországról Románia irányába szállító vezeték kétirányúvá tehető, amennyiben a román oldalon további beruházást hajtanak végre.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint a regionális együttműködésen alapulva integrált gázpiac alakítható ki, amely elősegítheti az új forrásokból származó gáz beszerzését a régióban. A cégvezető szerint az Arad-Szeged vezeték létrehozása a piaci verseny élénkülését jelenti; a jövőben megvalósuló szállítási projektekre - példál a Nabucco vezetékre - épülve az ilyen, a térség hálózatait összekötő megoldások jelentősen növelik az ellátásbiztonságot.

Orbán Viktor, magyar kormányfő szerint két kulcsországról van szó, a két állam nélkül ugyanis szerinte nincs kiegyensúlyozott közép-európai politika. A miniszterelnök szerint új időszámítás kezdődött Magyarországon, de ez nem csak Magyarország belső viszonyait érinti. A józan észen alapuló együttműkődés új és magasabb formái vezethetnek új sikerekre, ilyen Orbán szerint ez a gázösszeköttetés is. Amikor két ország földgázhálózata összekötődik, javul a piaci pozíció, a nagyobb piaccal nő a biztonság is.

Komoly lehetőségek vannak a térségban, remélhetőleg az együttműködés új lendületet kap - fogalmazott. A válaság előtt a régió volt Európa motorja, ez a potenciálisan legnagyobb növekedésre képes térség, és a térség nélkül nincs igazi európai uniós helytállás a globális versenyben - tette hozzá.

Magyar elnökségről szólva Orbán elmondta, az energia kiemelt fontosságú ügy számunkra, és ezt az elnökség alatt is hangsúlyozni akarjuk; ennek jegyében a következő félévben, februárban uniós energiacsúcsot tartanak - közölte Orbán Viktor.

A döntés már évekkel ezelőtt megszületett

Az érintett országok döntése az összekötő vezeték megépítéséről már évekkel ezelőtt megszületett; 2002-ben a felek szándéknyilatkozatot írtak alá, amelynek alapján 2003-ban készült el a megvalósíthatósági tanulmány.

A felek a tanulmányra alapozva 2007-ben elevenítették fel a tárgyalásokat, és készítették el az építési tervet, valamint közös fejlesztési megállapodást kötöttek. A magyarországi szakasz kivitelezési munkálatai 2009 decemberében kezdődtek.

A tulajdonképpeni határkeresztezés megépítéséhez szükséges kormányközi megállapodást 2010 májusában írták alá, és júliusban már be is fejeződött az építkezés.

A mostani átadás több hónapos sikeres üzemelést követ, ugyanis a műszaki átadás-átvétel után idén július végén indult a próbaüzem.

A két szomszédos EU-tagország szállítórendszereinek összekötése elősegíti a nagyobb piaci integrálást és versenyt, illetve növeli a régió energiaellátásának biztonságát. A magyar román összekötő vezeték az első kézzelfogható lépés egy valódi, regionális infrastruktúra platform megteremtéséhez. A régió gázpiacai a mai napig teljesen el voltak zárva egymástól, és gyakorlatilag csak nemzeti gázpiacokról beszélhettünk: az országok között létező néhány összekötő vezeték csak az orosz gáz átvezetésére szolgált.

Lesz még ilyen

A mostani átadást vélhetően több hasonló esemény is követheti hamarosan, Horvátország és Magyarország között például már épül az összekötő vezeték, és a magyar-szlovák, illetve magyar-szlovén összeköttetések megvalósíthatósági tanulmánya is készül.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szándéknyilatkozat már megszületett és tárgyalnak a szlovák-magyar összekötő vezeték megépítésének és annak más módon történő finanszírozhatóságának alternatíváiról. Magyarországon közel 100 kilométer vezeték épülne a tervek szerint, amelynek költségei a 30 milliárd forintot közelítik. Emellett a magyar-szlovén gázösszeköttetés megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséről is megszületett a szándéknyilatkozat.

Már folyik a magyar és a horvát vezetékek összekapcsolását célzó építkezés, amelyet a tervek szerint a jövő év közepén helyeznek üzembe. A magyarországi szakaszon 210 kilométeres, Városföld-Slobodnica vonalon készülő összeköttetés létrehozásában a magyar fél partnere a horvát Plinacro. A vezeték éves kapacitása 6,5 milliárd köbméter (napi 19,2 millió köbméter) lesz. A Horvátországgal közösen fejlesztett szakaszon a későbbiekben lehetséges lesz a dél-nyugati szomszédunknál létesítendő LNG terminálról való transzport is.