Heteken belül elindulhat a hivatalos jelentkezési procedúra a magyar űrhajósjelölteknek – tájékoztatta a Népszavát  a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), amely szerint erről a tárca honlapján találnak majd tudnivalókat az érdeklődők. Szijjártó Péter külügyminiszter legutóbb arról beszélt, hogy a magyar űrhajós amerikai együttműködéssel juthat el a Nemzetközi Űrállomásra, ahol hazai fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérletet. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy „legkésőbb 2025-ig” történhet meg a magyar részvételű űrutazás.

Tavalyelőtt is bejelentette már a miniszter az új magyar űrhajóst. Akkor arról beszélt, hogy az ország az orosz állami űrügynökséggel, a Roszkoszmosszal együttműködésben 2024-re küldene magyar állampolgárt a Nemzetközi Űrállomásra. Az RTL akkori kérdésére 7-10 milliárd forintra tette ennek költségét, bár piaci alapon inkább a kétszeresébe kerülhet egy űrutazás.

A KKM  mostani válasza szerint egy magyar-orosz űrrepülésre legkorábban 2026-ban vagy azt követően kerülhet sor. Ugyanakkor egy jövőre záruló jelentkezéssel így még összejöhet, hogy 2025-re repüljön magyar űrhajós a világűrbe a NASA-val. Az amerikai űrügynökség nem kommentálta a magyar űrhajóssal kapcsolatos információt a napilapnak. A KKM leveléből kiderül, hogy Szijjártó úgy jelentette be a magyar űrhajós programot, hogy nincs aláírt szerződés az amerikaiakkal.

„A szakmai tárgyalásokat követően magas szintű megállapodás született, a szerződés aláírásának előkészítése jelenleg is zajlik” – írta levelében a tárca. A kérdéseinkre küldött válasz szerint „megállapodás született a program ütemezéséről, továbbá a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén elvégzendő magyar tudományos és ipari kísérletekről is.”

A napokban elfogadott kormányrendelet már valósnak tűnő, piaci alapú költségekkel számol, a kormány összességében 99 milliárd forintot ütemezett be 2024-ig a magyar űrutazásra, ebből már az idén lehívnának 4 milliárdot, aminek még csak egy része menne az űrutazás előkészítésére. A 99 milliárdban benne van, hogy magyar űripari vállalatok és egyetemek fejleszthetnek telekommunikációs, földmegfigyelési, sugárzásmérő berendezéseket, amelyekkel a magyar űrhajós kísérleteket folytathat.