Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Adótanácsadók Egyesülete szükségesnek tartja az adózás könnyítését a kis- és középvállalatok számára a jelen körülmények között, amelyet megküldtek a pénzügyminiszternek.

Határozottan úgy gondoljuk, hogy ezek is segítséget jelenthetnek a kkv-knál bekövetkező adminisztrációs fennakadások, és a várható pénzügyi nehézségeik enyhítésében - közölte a szervezet.

A szervezet ismertette a konkrét elképzeléseit:

  • Az áfában a kisvállalkozásoknak -megszüntetve a jelenlegi az árbevételi korlátot- lehetővé kell tenni, hogy évközben is bejelentkezhessenek a pénzforgalmi áfa alá, hogy ne legyenek kitéve annak, hogy akkor is meg kell fizetni az áfát a számla után, ha azt a vevője nem fizette ki. Erre legyen elég egy egyszerűsített nyilatkozat a fizetendő áfáról, a bonyolult áfabevallás helyett.
  • Lehetővé kell tenni azt is, hogy aki az előbbit nem választja, vagy nem választhatja, az 2019. év egy havi, negyedévi bevallott áfája átlaga alapján fizethessen áfaelőleget, de azt korrigálhassa az előző évi egy havi/negyedévi árbevételéhez viszonyított (csökkenő) árbevétele változásával, és tehesse mind ezt külön bevallás nélkül előlegbevallásnak minősülő átutalással, valamint egyszerűsítetten kérhesse az áfa kiutalását rövid határidővel.
  • Ha határidőre nem tudott a vállalkozó áfa bevallást, nyilatkozatot beadni, és az áfa előleget megfizette, vagy kiutalási kérelmet nyújtott be, vagy határidőre ugyan beadta áfa bevallását, nyilatkozatát, de azt önrevízióval módosítja, akkor mentesüljön az önrevíziós- és késedelmi pótlék alól.
  • Függesszenek fel minden áfával kapcsolatos összesítő nyilatkozat beadási kötelezettségét, ez is jelentősen csökkentené a vállalkozások leterhelését a megváltozott munkafeltételben, körülményekben.
  • Ha az bérek utáni adóról és járulékról nem tud a vállalkozás havi bevallást beadni -mert a járvány miatt például a könyvelője, bérszámfejtője a számfejtést, bevallást nem tudja időre elkészíteni - akkor az adókat, járulékokat egy egyszerű számítással a kifizetett nettó bérből lehessen megállapítani, és az NAV-nak adó- és járulék előlegként megfizetni. Később, amennyiben erről már be tud adni bevallást, akkor mentesüljön minden pótlék és bírság alól.
  • A KIVA szerint adózónak ne kelljen negyedéves bevallást beadnia, és az adót (bérelszámolás hiányában) nem az elszámolt, hanem a ténylegesen kifizetett bér, bérelőleg után tehesse meg.
  • A KATA adózók esetében szükségesnek tartjuk, hogy amennyiben a havonta nem tudja az adót fizetni, akkor azt minden szankció nélkül megfizethesse a veszélyhelyzet megszűnésétől számított 6 hónapot követő időpontig részletekben.
  • A veszélyhelyzet időszaka alatt a foglalkoztatottak kérésére adott fizetés nélküli szabadság esetén kerüljön felfüggesztésre a Tbj biztosítási valamint a társadalombiztosítási nyugdíj tv szolgálati idő tilalmára vonatkozó szabálya, és járulék fizetése nélkül is minősüljön biztosítottnak a foglalkoztatott, és ezen idő számítson szolgálati időnek.
  • Szükségesnek tartják, hogy a kialakult helyzet miatt halasszák el egy évvel a 2020. július 1-től tervezett online számla beküldés bevezetését, mert a vállalkozásokat a felmerült/felmerülő piaci és foglalkoztatási problémák miatt nem szabad ezzel terhelni.