Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tovább bővült a fizetési kártyás infrastruktúra a második negyedévben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. A hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma 2019 második negyedévének végén 10,6 millió körül alakult, ebből 6,7 millió volt az elsődlegesen fizetési célú fogyasztói számla.

Egyik adat sem változott sokat március óta, a bankkártyák száma viszont - főleg a lakosságiaké - csaknem 50 ezerrel nőtt, így az első félév végére már megközelítette a 9,5 milliót. Az új bankkártyák többsége érintőkártya, ezek aránya már 81 százalékos az összes lapka között.

Több a kártyaelfogadó bolt

Ismét növekedett a fizikai kereskedői elfogadóhelyek, továbbá az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok száma. 2019 első negyedévének végéhez képest közel ezer fizetési hellyel és 3 ezer - döntően érintéses tranzakciót lehetővé tevő - készülékkel több állt a vásárlók rendelkezésére, számuk így most már 115 ezer helyen 147 ezer terminálra nőtt. Az érintéses modulok száma a második negyedév végén meghaladta a 128 ezret. Az internetes elfogadóhelyek száma is nőtt, és megközelítette a 13 ezret.

Tovább folytatódott a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlási forgalom dinamikus bővülése. A belföldi tranzakciók száma 17, az értéke 21 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző évi időszakhoz képest. Ennél is jelentősebb, 30 százalékot meghaladó emelkedés volt tapasztalható a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal külföldön lebonyolított tranzakciók számában és értékében.

Mindezek eredményeként a lebonyolított vásárlási tranzakciók száma meghaladta a 244 milliót, értéke pedig a 1 850 milliárd forintot, amelyből a belföldi tranzakciók több mint 223 millió darabbal, illetve közel 1 610 milliárd forinttal vették ki a részüket. Ez jó hír, mivel a Pénzügyminisztérium számításai szerint évi 450 milliárd forintos kárt okoz a költségvetésnek a túlzott készpénzhasználat.

Tarolnak a webáruházak

Továbbra is figyelemre méltó a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő internetes vásárlási forgalom bővülése. A belföldi tranzakciók esetében a darabszámuk 30, az értékük 42 százalékkal nőtt egy év alatt, a külföldi webshopokban 38 százalékkal többször és 43 százalékkal többet költöttek kártyával a magyarok, mint egy éve. Az internetes kártyás tranzakciók aránya az összes vásárlási tranzakción belül darabszám és érték tekintetében már megközelíti a 14 és 21 százalékot.

A magyarországi fizetésikártya-elfogadó hálózatban hazai kártyákkal lebonyolított érintéses tranzakciók aránya a fizikai elfogadóhelyeken történt kártyás vásárlásokon belül megközelítette a 92 százalékot, ami több mint 6 százalékpontos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Ritkul a készpénz-felvétel

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított készpénzfelvételek tekintetében közel 2 százalékos csökkenés volt tapasztalható 2019 második negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva. Az ATM-es kivételek értéke 6 százalékkal növekedett és meghaladta a 2 124 milliárd forintot. Így az egy készpénzfelvételre jutó érték bő 78 ezer forintot tett ki.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatóknál indított egyedi forintátutalások darabszáma közel 3 százalékkal bővült 2019 második negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest, azonban az átutalások értékében több, mint 2 százalékos visszaesés történt. Ennek eredményeként az átutalások száma megközelítette a 64 milliót, értéke pedig kevéssel 157 ezer milliárd forint felett alakult.

Az elsősorban közüzemi és egyéb rendszeres számlák fizetésére használt csoportos beszedések vonatkozásában tovább folytatódott a stabil növekedés, amelynek keretén belül a tranzakciók száma több, mint 3, értéke pedig közel 8 százalékkal bővült 2018 második negyedévéhez képest.

Dől a pénz a bankokhoz

A második negyedévében a hazai pénzforgalmi szolgáltatók vonatkozó tevékenységükből megközelítőleg 146 milliárd forint bevételt realizáltak, ami több, mint 10 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A pénzforgalmi bevételeken belül továbbra is az átutalásokhoz (24 százalék), valamint a számlacsomaghoz és számlavezetéshez (19 százalék) kapcsolódó tételek a legjelentősebbek.

Az átutalásokhoz kapcsolódó bevételek a megelőző év azonos időszakához mérten közel 13 százalékkal, mintegy 4 milliárd forinttal növekedtek. A pénzforgalmi szolgáltatók fizetési kártya elfogadáshoz kapcsolódó bevételei több, mint 21 százalékkal növekedtek 2018 második negyedévéhez képest és megközelítették a 13 milliárd forintot. Ezen belül szignifikáns, mintegy 60 százalékos növekedés volt tapasztalható a bankközi jutalékok vonatkozásában beszedett bevételek esetében, ami döntően a vállalati kártyák jutalékának emelkedéséből adódik.