Az Európai Bizottság csütörtökön csaknem 530 millió euró összegű támogatási csomagot terjesztett elő, mely az EU Szolidaritási Alapjából fog pénzügyi támogatást biztosítani.

A csomag 17 tagállam - köztük Magyarország - és három csatlakozásra váró ország számára nyújt majd finanszírozást a lakosság egészségének koronavírus-fertőzéssel szembeni védelmét célzó intézkedésekhez - közölte az Európai Bizottság. A támogatás azoknak a közkiadásoknak egy részét hivatott fedezni, amelyeket a kedvezményezett országok egészségügyi védőfelszerelésekre és egyéni védőeszközökre, a lakosságnak nyújtott szükséghelyzeti támogatásra, valamint a betegség terjedésének megelőzését, nyomon követését és megfékezését célzó intézkedésekre fordítanak.

QP | Quality Placement

Magyarország az Európai Bizottság javaslata értelmében 39 723 926 euró (csaknem 14,5 milliárd forint) összegben jut majd támogatáshoz. Ez az összeg tartalmazza a Magyarország részére már folyósított előleget, amely mintegy 26,5 millió eurót tesz ki.

Ahhoz, hogy a kedvezményezettek hozzájussanak az Európai Bizottság által javasolt pénzügyi támogatáshoz, még szükség van az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyására.