A magyar GDP az idei harmadik évben továbbra is lehangoló képet mutat - a gazdaság hozzáadott értéke az előző negyedhez mérten 1,8 százalékkal csökkent, ami európai összehasonlításban legrosszabbak között van - fogalmaz a Kopint-Tárki gazdaságkutató legfrissebb konjunktúra jelentése.

A kutatók szerint a gazdaság teljesítménye 2010-ben plusz-mínusz egy százalékpont körül ingadozhat, így az előrejelzés középértékét a korábbi plusz egy egy százalékról nulla százalékra csökkentette az intézet. A kilábalás a mélypontról lassabb-elhúzódóbb lesz: a magánfogyasztás jövőre még fél százalékkal csökken, s beruházások növekedését is csak egy százalékra teszi az intézet - ami a korábbi prognózis fele.


Az export és az import hat-hat százalékkal növekedhet, az idei 13 százalékos exportvisszaesés és 17 százalékos importcsökkenés után. Az ipari termelés az idei 17 százalékos visszaesés után hat százalékkal bővülhet 2010-ben, miközben az inflációs az idei 4,2 százalékról 3,7 százalékra mérséklődik.


Az egyensúlyi folyamatokért a Kopint kutatói nem aggódnak az államháztartás hiányát az idei az idei négy százalék után 4,3 százalékra várják, ami meghaladja a kormány idei 3,9, illetve 2010-es 3,8 százalékos GDP arányos hiánycélját. Ugyanakkor a tőkemérleggel korrigált folyó fizetési mérlegben jövőre nem várnak hiányt az elemzők, míg idén a GDP 18 százalékára rúgó többletet jósolnak - így a bruttó államadósság mértéke mind a két évben a GDP 76 százalékán stagnálhat a tavalyi 73 százalékos hiánymutató után.


A globális folyamatok elvileg segíthetnék a kilábalást - ez meg is látszik a külkereskedelmi előrejelzésben - a világ minden meghatározó gazdaságában növekedést jósolható: a világgazdaság átlagos növekedése 3- százalék lesz, a húzó régió Kína lehet, amely visszatér a kilenc százalék feletti növekedéshez.