Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lényegesen visszaesett az Ukrajnába irányított gázszállításunk az elmúlt két napban - idézi a Cink.hu beszámolóját az Index. A Cink azt feltételezi, hogy "titokban" csökkentette Magyarország az Ukrajnának visszajuttatott orosz gázt, amit egyszer már Moszkva kérésére szeptember 25-én leállított, majd csak január 10-én indított újra - utóbbit feltehetően nyugati diplomáciai nyomásra.

Mindez azért is érdekes, mert Angela Merkel budapesti látogatásán is érintette az Ukrajnába irányuló gázszállítások kérdését. A német kancellár azt mondta: a németek hálásak amiatt, hogy Magyarország a visszafelé irányított gázzal támogatja Ukrajnát - ez az európai szolidaritás egyik példája.

A Cinken közölt link tanúsága szerint valóban csökkent az elmúlt két napban az ukránoknak visszaosztott földgáz mennyisége, ugyanakkor ezzel kapcsolatban semmilyen sajtóhírt és közleményt nem találtunk. Az biztos, hogy még mindig szállítunk gázt, de csak töredékét annak, amit eddig. És az is tény, hogy tavaly szeptember 25-től hónapokra egyáltalán nem szállítottunk semennyit. Tehát az nem igaz, hogy most elzártuk a csapokat, bár a Cinknek nyilatkozó egyik bennfentes szerint az a kevés, ami most átmegy, "nem tekinthető szállításnak, pusztán csak technikai jellegű".

A Cink szerint az is lehet a magyarázata a kevés visszaosztott gáznak, hogy most az ukrán félnek vagy nem volt szüksége épp gázra, vagy nem vett senki más partnertől.