Szeptemberben éves összevetésben 2,2 százalékkal nőtt az ipari termelés, augusztushoz képest pedig 2,3 százalékkal emelkedett - erősítette meg csütörtökön a KSH a múlt héten közölt előzetes -nyers - adatokat. A munkanaphatással korrigált számok szerint viszont 1 százalékos volt az éves csökkenés.

A részletes adatok szerint szeptemberben a járműgyártás közel 8 százalékos pluszt könyvelhetett el. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása pedig 6 százalékkal nőtt. Szintén emelkedett az élelmiszer, ital és dohánytermék termelése, mégpedig 2,1 százalékkal. Kéthavi csökkenés után a gyógyszergyártás kibocsátása szeptemberben 6,7 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál a hazai eladások növekedésének és a külpiaci eladások visszaesésének az eredőjeként. A legnagyobb mértékben a textil-, ruha- és bőrgyártás esett vissza, közel 14 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A szeptemberi növekedés ellenére a járvány miatt a kilenchavi adatok kedvezőtlen képet mutatnak. Az ipari termelés 9,2 százalékkal csökkent éves szinten. A külpiaci eladások volumene 9,5 százalékkal, a belföldieké pedig 6,6 százalékkal esett vissza.