Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország történelmi adottságai miatt, és mint tengerparttal nem rendelkező ország erősen ki van téve az orosz energia behozatalának – fejtette ki a találkozón a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a magyar törekvések ellenére az alternatív európai csővezeték-infrastruktúrák nem épültek ki, és a nyugatról érkező vezetékek ugyanazt az orosz olajat és földgázt szállítják, mint a keleti irányból érkezők.

Mint mondta: Magyarország energiaellátása biztosított, ezt meg kívánjuk őrizni, ezért hazánk üdvözli, hogy az EBRD beépítette az orosz-ukrán háborúra reagáló támogatási programba az energiabiztonság kérdését. Arra biztatom az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot, hogy mielőbb dolgozza ki és hajtsa végre a finanszírozás módjait – emelte ki Varga Mihály.

Az EBRD kétmilliárd eurós kerete az energiabiztonságon felül önkormányzatok és vállalkozások támogatására is fordíthatók. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség támogatására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet programja az első támogatási forduló: a bank készen áll a majdani újjáépítésben, az infrastruktúra helyreállításában való részvételre. A magyar pénzügyminiszter jelezte az EBRD elnökének, hogy Magyarország ebben szintén kész az együttműködésre.

Varga Mihály a találkozón ismételten leszögezte, hogy hazánk továbbra is számít az EBRD aktív szerepvállalására Magyarországon. A bank eddig közel 200 befektetést hajtott végre az országban, amelyek értéke meghaladja az 1000 milliárd forintot. Hazánk és a pénzintézet együttműködésének keretét az EBRD tavaly elfogadott ötéves országstratégiája adja.