Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IMF küldöttsége 2022. június 27. és július 5. között Magyarországon járt – erősítette meg a Szabad Európa információit a szervezet. A küldöttséget Jean-François Dauphin vezette, és a Magyarországgal folytatott rendszeres felügyeleti párbeszéd részeként vitatták meg a gazdasági fejleményeket. Dauphin felel Magyarországért az IMF-en belül.

A valutaalap, amelynek Magyarország 1982 óta tagja, szinte minden évben lefolytat egy ilyen megbeszélést. Az IMF alapokmányának IV. cikkelye alapján a valutaalap tagországairól jellemzően évenként (de nem minden évben) készít gazdaságpolitikai értékelést.

Az idei nyári találkozóról sem a kormány, sem a valutaalap nem tett közzé információt - írja a hírportál.

Az IMF megerősítette ugyanakkor, hogy Magyarországnak nincs élő hitelszerződése a valutaalappal, és erre irányuló kérelmet sem adott be a kormány.

„A Nemzetközi Valutaalap delegációja, ahogy a többi tagország esetében is, szakértői egyeztetéseket folytat a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank szakértőivel minden év első felében” – közölte a Pénzügyminisztérium a Szabad Európával. A szaktárca szerint az éves „Article IV. cikkely szerinti látogatásra későbbiekben kerül sor.”

Szakértők sem látják szükségét egy IMF-hitelnek

Nincs realitása annak, hogy Magyarországnak az IMF-hez kellene fordulnia pénzügyi segítség miatt – mondták egybehangzóan a Szabad Európa által megkérdezett közgazdászok. Ennek legfőképpen az az oka, hogy teljesen más jellegű válsághelyzet alakult ki most, mint 2008-ban. Akkor a pénzügyi rendszer lényegében összeomlott, most nem ez a helyzet.