A Magyarországon élő negyvenezer kínai nevében írt levelet 16 kereskedelmi kamara és egyesület vezetője Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek azért, hogy „gondolják át az utcanevek által okozott és kialakult helyzet előnyeit és hátrányait és amennyiben lehetséges, [a] Kínát sértő változtatásokat módosítsák” - számolt be a 444.

„Mivel ismerjük az anyaország reakcióit, [...] félelmünk egyre nő, hogy a Magyarország és Kína közötti gazdasági kapcsolatok rossz irányba fognak fejlődni” - írták az üzenetben. 

Az ügy előzménye, hogy tavaly nyáron a Fudan Egyetem tervezett helyén a főváros és a IX. kerület több utcát átnevezett. A kínai kommunista állam számára érzékeny témákról nevezték el a közterületeket, így a lett Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út, illetve Hszie Si-kuang püspök út. A lépésre a főváros, a kerület és a kormány vitája miatt került sor: eredetileg a közel 450 milliárd forintos, a magyar állam által Kínától felvett hitelből és további százmilliárdos támogatásból épülő egyetem a területre korábban tervezett olcsó lakhatást jelentő Diákváros helyén épülne fel.

Baranyi Krisztina hosszú válaszlevélben reagált a most megkapott kínaiaktól érkező kérvényre: ebben kifejti, miért hagyják úgy az utcaneveket, ahogy azokat tavaly beiktatták.

„Szeretném Önöket biztosítani, hogy az átnevezések következményeit már azok bejelentése előtt alaposan megfontoltam és arra jutottam, hogy előnyei jelentősek, hátrányai viszont elenyészőek, ha egyáltalán vannak” - kezdi válaszát, majd részletezi az egyetem és a Diákváros ügyét.

„Valamennyi közterület átnevezés szolidaritást fejez ki az üldözöttekkel, egyúttal kiállás az egyetemes emberi szabadságjogok mellett” - írja a polgármester, aki szerint ezzel nem Kína belügyeibe avatkoznak be, hanem megvédik a saját érdekeiket, főként a "magyar állam korrupt vezetőivel szemben, másodsorban attól, hogy kínai érdekkörök avatozzanak be a belügyeinkbe”.