A magyarok alig 15 százaléka - ebben sem a férfiak és a nők között nincs nézeteltérés - szerint a jelenlegi nagyon kevés járványügyi korlátozást még érdemes fenntartani, miközben 49 százalék ezeket is csak részlegesen tartaná fenn. Közben viszont 27 százalék úgy véli, hogy már semmilyen kötelező védekezési módra nincs szükség - derül ki az Ipsos legújabb felméréséből.

Eközben az emberek legnagyobb arányban augusztus végéig várják a lakossági korlátozások eltörlését: Itthon 38 százalék szerint már a következő hónap végéig eltörlik a korlátozásokat, míg 24 százalék ezt szeptember végéig várja. A férfiak valamivel optimistábbak, mert a nők 21 százalék szerint soha nem szűnnek meg a bevezetett járványvédelmi szabályok, a férfiaknál ezt csak 15 százalék hiszi.

A korlátozásokkal szemben elutasító lakossági rétegben felülreprezentáltak a férfiak mellett a fiatal felnőttek (31%-os az elutasítás körükben), a kistelepülések lakói (34%), és különösen a dél-dunántúliak (47%).

Kép: Ipsos

A Covid-19-re adott hazai lakossági reakciókat mérő Ipsos kutatássorozat legfrissebb eredményei szerint a (legalább eseti) maszkviselési arány jelenleg a tavaly júliusival azonos (74%), míg minden egyéb védekezési forma alkalmazása jelentősen visszaesett az elmúlt hónapok során.

Kép: Ipsos

A kutatásról

Az Ipsos havi rendszerességű Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint. A kutatócég 2020. április óta immár több, mint 16.000 rekordra bővült Covid-19 adatbázisa, illetve az abból készült – akár egyedi, konkrét ügyféligényre szabott – elemzések megvásárolhatók.