Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben Magyarország lakossága csak az EU 2,2 százaléka, a magyar vakcinakészlet abszolút nagyságánál csak a több mint nyolcszor népesebb Németországé és a több mint hatszor népesebb Olaszországé nagyobb az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb adatai szerint - írja a G7.

Az oltóanyag mennyiségét a beoltandó lakosság számához érdemes viszonyítani. Így nézve a magyar fölény igazából még nagyobb, az utánunk következő Bulgária ugyanis úgy ül aránylag nagy tartalékon, hogy messze ott a legrosszabb a lakosság átoltottsága az Európai Unión belül. Ráadásul az uniós beszerzés keretében még sok millió dózis érkezik az országba a raktárkészleten felül.

A legalapvetőbb kérdés, hogy mi van a nevezőben, azaz hogy mennyien akarják beoltatni magukat. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint legjobb esetben hatmillióig lehet eljutni, amit növelhet 12-15 évesek beoltása. A másik probléma, hogy nem tudjuk, mikor lesz szükség ismétlő oltásokra. Két közel-keleti országban a nem kielégítő eredmények miatt a Sinopharmmal beoltottaknak máris adnak harmadik dózist - ráadásul Pfizer-vakcinákat kínálnak az érintetteknek -, a brit kormány is elkezdett felkészülni harmadik körös emlékeztető oltásokra, és jórészt az uniós Pfizer-beszerzés is ezt célozza.

Mindezek tükrében kritikus kérdés a vakcinák szavatossága. Ez befolyásolja a készlet nagyságát, hiszen hiába maradna valami raktáron, ha már nem lehet felhasználni. A Sinopharm és az egydózisú Janssen két évig eláll, ezekkel tehát valóban lehet számolni a magyar oltóanyaggyár termelésének 2022 végére tervezett elindulásáig. A Moderna szavatossága azonban a gyártástól számított hét hónap, a Szputnyiké, a Pfizeré és az AstraZenecáé pedig csak fél év. Így ezeket 2022 első negyedévéig be kell szúrni vagy mehetnek a kukába.

Valószínűleg már a szavatosság figyelemmel követése is szerepet játszik abban, hogy a kormány egyre nagyobb mennyiségben adományoz, illetve ad kölcsön oltóanyagokat. A lejárat szempontjából egyébként a kölcsönzés kifejezetten hasznos, hiszen minden bizonnyal tovább felhasználható oltóanyagot kap majd vissza az ország, mint amilyet kölcsönadott. Összességében Magyarországnak muszáj lesz eladnia, kölcsön adnia vagy eladományoznia rengeteg vakcinát, különben ránk romlik.