A hosszú távú gázimportszerződések mai keretrendszere nem fogadható el Magyarországnak - jelentette ki Kovács Pál energetikai államtitkár a Világgazdaság beszámolója szerint a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokról rendezett tegnapi fórumon az Orosz Kultúra Házában. Bár földrajzilag talán mi vagyunk az orosz gáz legközelebbi európai piaca, itt a második legmagasabb a gáz ára, miközben a hazai fogyasztók fizetőképessége a mélyben van.

Magyarország kész arra, hogy a közvetítsen Oroszország és az EU között a gázpiacra vonatkozó szabályozás ügyében - jelentette ki. Az államtitkár a fentiekkel arra reagált, hogy a Panrusgáz Zrt. vezérigazgatója, Alekszej Zajcev előadásában felsorolta az uniós szabályozásnak azokat a hátulütőit, amelyek kétségeket támaszthatnak a hatalmas összegekbe kerülő, 25-35 év alatt megtérülő beruházások védelme, közvetve a gázszállítások biztonsága számára. E problémák feltárására és megoldására FÁK-EU gázügyi központot szeretnénk létrehozni - jelentette ki.

Vlagyimir Volosin, az Orosz Tudományos Akadémia Gazdaságtudományi Intézete energetikai osztályának vezetője emlékeztetett, hogy az 3. energiacsomag feltételezi a spotügyletek fejlesztését. A szakember szerint a spotpiaccal nem nő, hanem csökken a biztonság, mert nincs garancia az eladó és a vevő közötti együttműködésre. Igaz, hogy a diverzifikáció biztonságot ad, de többletszállítást, ezzel magasabb árat is jelent - tette hozzá.

Magyarországon jók a lehetőségek

A Gazprom számára hasznos lenne, ha felismerné: Magyarországot a Gazprom a Déli Áramlathoz kapcsolódóan térségi, sőt európai gázelosztó központnak is használhatná meglévő infrastruktúránk és földrajzi adottságaink kihasználásával - fejtette ki. Fölösleges lenne az esetleges szállítási zavarok miatt betárolandó gázt a Gazpromnak Baumgartenig elvinnie, amikor az itteni tárolás is kellő rugalmasságot adhat vevői kiszolgálásának. Az államtitkár emlékeztetett, hogy vannak Magyarországon bőséggel bérbe vehető kapacitások, ám a Gazprom tulajdonosként is megjelenhet egy új, a Déli Áramlat mentén létrehozandó tárolóban. Magyarországon mintegy 10 milliárd köbméternyi gáztároló alakítható ki. Gázközponti szerepünk mellett szól, hogy rajtunk halad majd át az észak-déli folyosó, később a délnyugati is, amelyen cseppfolyós gázt hozhatunk be Horvátország felől. Magyarországon és Horvátországon keresztül a Gazprom akár az észak-olaszországi területeket is elláthatja.