Magyarország már megérdemelné a felminősítést, ennek csak az időpontja kérdéses - értett egyet Pasquale Diana, a Morgan Stanley és Vladimír Vano, a Sberbank vezető elemzője a Portfolio Budapest Economic Forum panelbeszélgetésén.

Kína

Pasquale Diana, a Morgan Stanley vezető elemzője szerint a kínai kereskedelmi kapcsolatok nem jelentősek Magyarország számára, hiszen az export 1,5 százalékát teszik ki, közvetve viszont a magyar áruk 5 százaléka köt ki Kínában, ami már jelentős arány Magyarország számára. A bizonytalanság megmarad továbbra is, romlani azonban nem fog a helyzet Diana szerint.

Vladimír Vano, a Sberbank vezető elemzője felhívta a figyelmet, hogy a kínai részvénypiaci összeomlás előtt buborék képződött Kínában, különösen a hitelből finanszírozott lakáspiacon. A kínai részvénypiacok 26-os P/E mutatója irracionálisan magas volt, a buborékot a vállalati nyereségek visszaesése tűként pukkantotta ki. A kínai jegybank szerepe egyébként jóval nagyobb, mint amihez nyugaton hozzászoktunk, az új status quo pedig a folyamatos változás lett.

Fed

A piacok korábban úgy gondolták, hogy egy sokk kell hozzá, hogy ne emeljen kamatot a Fed, a kamatemelés szeptemberben végül mégis elmaradt. Most arra számítok, hogy az amerikai jegybank decemberben emel kamatot - mondta Pasquale Diana. A mi régiónkban szerinte a Fed kamatemelésének csak korlátozott hatása lesz, Magyarországot ebben a pozitív külső egyenlege is védi.

Éles vita az MNB-ről

Éles vita alakult ki az MNB önálló monetáris politikája alakításának képességéről Surányi György volt elnök (képünkön) és Nagy Márton jelenlegi jegybanki alelnök között. Surányi szerint ugyanis egy kis, nyitott gazdaságban nem igazán lehet magunkat függetleníteni a nagy jegybankok kamatciklusától, miközben a forintosítás után a lakosság már nem árfolyam, hanem kamatkockázattal fog szembenézni.

Nagy Márton szerint az elmúlt évek intézkedései mind-mind ennek az autonómiának a megteremtése irányába mutattak, ráadásul sikeresen, hiszen csökkent a külső sérülékenység, a piaci hozamkörnyezet alacsony, az NHP pedig a vállalati hitelezés még nagyobb csökkenésétől óvta meg a rendszert.

Karvalits Ferenc szerint az MNB olyan elköteleződéseket vesz magára az NHP és az Önfinanszírozási program keretében, ami nem a jegybank feladata, illetve a magyar gazdaság tartós leszakadásának veszélyére figyelmeztetett. Bod Péter Ákos szerint Magyarország fokozatosan veszíti el képzett munkaerejét, ami a bérszint-növekedés mellett a működés leállásával fenyeget számos szektorban, akadályozva és akár ellehetetlenítve a felzárkózást.

Régiós kilátások, VW-botrány

A Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos percepció egyébként változóban van: a befektetők most már pufferként tekintenek a külső többletre, ami jelentős változás. Vladimír Vano szerint a magyar forint sokáig megvert devizaként viselkedett a kilencvenes évek kedvező folyamatait követően, ma már azonban nincs szégyellnivalója a régiónak és Magyarországnak a benchmarknak tekintett régiókhoz képest.

Pasquale Diana szerint rövid távon lassulás figyelhető meg a régióban, amit negatívan érinthet a Volkswagen-sztori is. Nagy az autóipar hozzájárulása a GDP-hez, de valójában kisebb, mint ami a sajtóban megjelenő fő számokból kiolvasható. A piacok már beárazták Magyarország esetében a befektetési javasolt minősítést, amit Magyarország a hitelminősítőktől is megérdemelne. Vladimír Vaòo emlékeztetett, hogy az államadósság jelentősen, 80% alá csökkent, az államháztartás hiánya kellően alacsony. A Sberbank vezető elemzője szerint nem az a kérdés, hogy felminősítik-e Magyarországot, hanem az, hogy mikor.

Pasquale Diana szerint az elmúlt másfél évben jól teljesített a magyar gazdaság, de vannak komoly problémák, mint például a demográfiai hanyatlás és a hitelezés akadozása. A bankszektor számára kedvező volt az EBRD-szándéknyilatkozat, de a nemzetközi befektetők szeretnék, ha évi legalább 5-10 százalékkal bővülne a hitelezés.

Forint

Vladimír Vano szerint ha külső sokkok miatt átlépi a 320-at az árfolyam, akkor mindenképp érdemes forintot venni, egyébként év végén 310 körül lehet az árfolyam, ugyanakkor a monetáris politika változásai nagy volatilitást okozhatnak. Pasquale Diana szerint 2016 végén 297-298 forinton lehet az euróárfolyam. A forint megosztja az elemzőket (sokkal inkább, mint a kötvénypiac), nagy ugyanis a monetáris politikának való kitettsége - tette hozzá.