Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mozambiki Maputóban, ahol véget ért az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok, valamint az EU három napon keresztül tartó, 42. Közös Parlamenti Közgyűlése a magyar diplomáciára támadtak egy elmarasztaló állásfoglalással, amiért az Orbán Viktor vezette kormány megvétózta az AKCS–EU-megállapodást – derül ki a hvg.hu beszámolójából.

Az egyezség egy az EU és 79 érintett ország közötti stratégiai megállapodás, amely tulajdonképpen az előző, hasonló 20 éves szerződést váltaná fel egy új, szintén két évtizedre szóló egyezményre. Az előző szerződés érvényességi ideje már régen lejárt, amelyen ideiglenesen meghosszabbítottak, de tulajdonképpen a felek már minden határidőből kifutottak, mert a folyamat végéhez közeledve a magyar kormány elkezdett azzal érvelni, hogy a magyar parlament nem fogja jóváhagyni ezt a dokumentumot, mert ez erősíti a migrációt.

Az AKCS-EU lényege viszont éppen az lenne, hogy az afrikai és szegényebb térségek fejlesztési támogatásokat kapnak az EU-tól, amelynek célja épp a migráció megelőzése, ahogy az is része az egyezménynek, hogy az aláíró országok vállalják, hogy visszatoloncolhatják hazájukba az illegális bevándorlókat.

A feloldhatatlan helyzet az, hogy bár a magyar kormány többször elmondott tételmondata az, hogy helyben kell segíteni, nem támogatni a legális migrációt, az erről szóló egyezményt nem fogadják el, mert az korlátozott mértékben, de szól egyes állampolgárok befogadásáról is.

Az EU egyelőre nem jutott sehova a magyar kormánnyal való tárgyalásokban, az AKCS-partnerek türelme kezd elfogyni a portál szerint. 

„Az egyenlők közötti multilateralizmus az egyetlen konkrét előrelépési út ezekben a sötét időkben, amikor úgy tűnik, a nacionalizmus, a háború és a bizalmatlanság uralkodik a nemzetközi színtéren. Az AKCS–EU KPK egy világítótorony, amelyet meg kell őrizni és meg kell erősíteni. Itt az ideje, hogy Orbán kormánya feloldja vétóját, és átadja a lehetőséget ennek a döntő fontosságú Gyűlésnek a továbblépésre” – kommentálta a helyzetet a most lezárult közgyűlés társelnöke, a szociáldemokraták európai parlamenti képviselője, Carlos Zorrinho. 

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.