Óvatos derűlátással várhatjuk 2014-et - állapította meg Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. Véleménye szerint a múlt heti jó munkaügyi adatok ellenére a Fed csak jövő márciusban kezd lassításba, bár néhányan már 2013. decembert is elképzelhetőnek tartják. Ráadásul szigorítás csak az USA-ban lesz, a többi fejlett ország jegybankja még nem lép. A feltörekvő piacokba kevesebb tőke áramlik majd, és volatilisabbak lesznek az árfolyamok - de az 1993-1995 ös szigorítási periódussal szemben most a folyamat nem torkollik tequilaválságba és Bokros-csomagba - fogalmazott az elemző. Ha viszont a régió egészébe kevesebb tőke érkezik, a befektetők elkezdenek differenciálni és itt nem állunk jól - mondta Trippon.

Magyarország egyre jobban leszakad a régiótól

A magyar gazdaság az idei 0,9 százalék után alapesetben várhatóan 1,5 százalékkal nő - hangzik a bank prognózisa. Összességében azonban Magyarország egyre jobban leszakad a régiótól - a folyamat 2004-2005 óta tart. Ráadásul a régió legtöbb országa már elérte a válság előtti gdp-szintet, míg Magyarország nem. Márpedig adósságot nem lehet a gdp növekedése nélkül leépíteni.

A 2012-es 15 százalék körüli gdp-arányos beruházási ráta még az amortizációt sem fedezte, majd 2013. harmadik negyedévében 17,5 százalékra ugrott. Csakhogy ez még mindig messze van a kívánatos, 20-25 százalékos szinttől. Jövőre várhatóan tovább javul a helyzet, jórészt az MNB növekedési hitelprogramjának (nhp) köszönhetőn. Mivel a válság miatt a régi növekedési modell megbukott, az nhp rövid távon jó megoldás a növekedés serkentésére - mondta az elemző.

Túlvághat a monetáris tanács

Év végére 3 százalékos alapkamatot vár a CIB. A folytatás a külső környezettől függ, ezzel együtt 3 százalék alá nagyon nem lehet menni - hangzik a prognózis. Az inflációs ugyanis a jövő év végére 3 százalék közelébe mehet, míg a maginfláció a négy százalék környékén lehet. Így jegybanki hitelességi szempontból nem nagyon lehet túl sok vágást megindokolni. Ráadásul a hozamfelár lecsökkenése elriaszthatja a külföldi szereplőket. A kockázat az, hogy a monetáris tanács "túlvág" és a korrekció komolyabb kamatemelést tehet szükségessé. A jövő év második felében már kamatemelésre számít Trippon.

A forint az euróval szemben a 300-as szint felett ingadozhat, miközben a gazdaság tartósan 320 forint feletti szintet nem bír el. A 2013 végi prognózis pedig 298 forint, míg a 2014 végi 289 forint.