A befektetési alap tulajdonában van a magyar államkötvények több mint 10 százaléka. Magyarország hitelezőjének kezelésében szeptember végén 11,7 milliárd dollárnyi magyar állampapír volt.

Az alapkezelő jelentős befektetése jelzi, hogy jelentős a befektetői bizalom hazánk iránt - fogalmazott a miniszter. Az ország a nemzetközi szervezetek segítsége nélkül, biztonságosan tudja finanszírozni magát a nemzetközi pénzpiacokról. A kormány fegyelmezett költségvetési politikát folytat, elkötelezett a strukturális reformok iránt, rekord alacsony, az év egészét tekintve akár 2 százaléknál is alacsonyabb lehet az infláció, ezáltal a korábbinál sokkal egészségesebb alapokon indult meg a gazdasági növekedés is - mondta a tárcavezető.

A cég korábbi közlése szerint a Templeton magyar kötvényállománya az idei harmadik negyedév alatt 3,4 százalékkal, 383,3 millió dollárral nőtt, a második negyedéves 660 millió után. Az alapok részletes portfólióját vizsgálva az látszik, hogy ha a kezelő egyáltalán nem nyúlt a papírokhoz, akkor július és szeptember között 3-4 százalékos hozamot tudott elérni. Mindez arra utal, hogy az alapokat kezelő Michael Hasenstab nem növelte érdemben magyar kitettségét, csak tartotta a meglévő állampapírokat. Szeptember végén a teljes Templeton-állomány 48,9 százaléka forintban denominált kötvényekben volt, a diszkontkincstárjegyek 4 százalékot tettek ki, míg a devizakötvények 47,1 százalékos súlyt képviseltek.