A zacskók elleni harc lényege, hogy az Európai Unió országaiban drasztikusan visszaszorítsák az úgynevezett könnyű (50 mikronnál vékonyabb) műanyag zacskók felhasználását. A tagállamok két lehetőség közül választhatnak. Az egyik, hogy a könnyű műanyag zacskók éves felhasználását 2019 végéig fejenként maximum 90 darabra, 2025 végéig pedig fejenként legfeljebb 40 darabra csökkentik. A másik verzió, hogy garantálják, hogy 2018-at követően a vásárlók nem kaphatnak ingyen ilyen nejlonzsákot.

A zacskóhadüzenetre azért van szükség, mert az EU-ban a legelterjedtebb műanyagzacskó-fajtája, az 50 mikronnál vékonyabb, könnyű nejlonzacskó a legtöbbször nem használható újra és így hamar a szemétbe kerül. A 2010-ben az EU minden egyes polgára fejenként közel 200 nejlonzacskót használt el, amelynek 90 százaléka könnyű műanyag zacskó volt.

Márpedig ezek a zacskók komoly környezetvédelmi problémát jelentenek: 100 milliárd zacskó 8 százaléka a tavakban vagy folyókban, a földeken vagy utakon köt ki. A kiábrándító adatokról, miszerint mennyi ideig tart egy műanyag zacskó lebomlása, kikre jelentik a legnagyobb veszélyt, illetve a uniós országok közötti százszoros különbségekről a Mindenár.hu cikkében olvashat bővebben.

(A képünk illusztráció, nem az ott látható zacskók elleni hadjáratról van szó, hanem azokról, amelyeket a gyümölcsös, zöldséges pultoknál vagy a pékáruknál lehet megtalálni.)