Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Pénteken hozták nyilvánosságra a magyar, cseh és román gazdaság második negyedéves teljesítményéről szóló előzetes becsléseket. A három ország statisztikai hivatala szerint szezonális hatások figyelembe vételével éves bázison 1,0, 2,2, illetve 0,5 százalékkal bővült a gazdaság. A növekedés motorja továbbra is az exportorientált ipar volt, ám az alacsony bázisértékek is hozzájárultak a pozitív összképhez. A részletes adatok híján az elmúlt időszakban publikált makroszámokból feltételezhető, hogy a nettó export kedvező hatása mellett az ipari készletgyarapítás is segíthette a gazdaság javuló teljesítényét.

A HSBC-nél úgy vélik, Magyarországon és Romániában minden bizonnyal egyedül a külső kereslet lehetett a növekedés forrása, hiszen a kiskereskedelmi forgalom érdemben nem nőtt, a mezőgazdasági és építőipari aktivitás pedig minden bizonnyal tovább csökkent a kedvezőtlen időjárás és a még mindig alacsony hitelezési kedv miatt. Csehországban kedvezőbb a képet tükröznek a makroszámok, hiszen a kereskedelmi forgalom és a foglalkoztatottság is nőtt április és június között, így feltételezhetően a szolgáltatások terén is élénkülést regisztrálhattak a statisztikák.

Kubilay Ozturk, a bankház közép-európai vezető elemzője szerint ugyan a német GDP-adat mellett eltörpül a térségi növekedés, ám a fellendülés így is töretlen. Legújabb előrejelzésében 2010-re Magyarországon 0,6 százalékos, Csehországban 1,5 százalékos bővülést, Romániában pedig 2,0 százalékos zsugorodást vár. A 2011-es évre vonatkozó 2,7 százalékos magyarországi, 2,5 százalékos csehországi és 1,4 százalékos romániai növekedési kilátásokra leselkedő kockázatok emelkedtek az elmúlt negyedévben.

Magyarországon elsősorban a Költségvetési Tanács által is hangsúlyozott külföldi működőtőke-beáramlás csökkenésétől és a hitelezési kedv további apadásától, Csehországban pedig a központi deficit mérséklésére irányuló kormányzati erőfeszítésektől kell tartani a HSBC elemzője szerint. Romániában az áfa 5 százalékos emelése és a közalkalmazotti fizetések 25 százalékos csökkentése várhatóan visszaveti a recesszióba az országot.