Júliusban 10,4 százalékkal voltak magasabbak az árak Magyarországon, mint januárban. Ez a negyedik legmagasabb érték az Európai Unióban: csak a balti államok előznek meg minket, és hajszálra úgy állunk, mint Málta – írja a 444. A teljes EU-s infláció 6,3 százalék az Eurostat adatai alapján.

Ha csak az élelmiszereket nézzük, Magyarország áll a legrosszabbul, 21 százalékos áremelkedéssel.

A kenyér, a hús, a gyümölcs, a sör és az alkoholmentes italok ára is Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben. A kenyér 37 százalékkal lett drágább, a második helyezett Litvániában csak 20 százalékkal. A húsnál kisebb a különbség, a lett és a cseh henteseknél sorban állók is igencsak megérezték a drágulást.

A gyümölcs ára 20 százalékkal emelkedett, a söré 11 százalékkal, az alkoholmentes italoké pedig 18 százalékkal.

A 444 a júniusi élelmiszer-inflációt is vizsgálta, akkor még csak a kenyér és a hús drágulása volt a legmeredekebb Magyarországon uniós összevetésben.

Érdekesség, hogy míg sok országban alig változott, vagy csökkent a zöldségek ára, addig Magyarországon 5 százalékkal nőtt. A baromfi ára majdnem 30 százalékkal nőtt január óta, a sertéshúsé pedig 16 százalékkal. A tojás ára 28 százalékkal emelkedett, az olívaolajé pedig 17 százalékkal, mindkét adat dobogós az EU-tagállamokat nézve.

A margarin és más növényi zsírok ára is durván elszállt (46 százalék), majdnem annyira, mint a szlovákoknál. A vaj 27 százalékkal drágult, amivel a harmadik helyen állunk Dánia és Németország mögött.