Októberben az államháztartás központi alrendszere - a központi költségvetés, a társadalombiztosítási alapok és az elkülönített állami pénzalapok - 181,6 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami alig különbözött (348 millió forinttal alacsonyabb) az egy évvel korábbitól. Az év első tíz hónapját 1678 milliárd forint hiánnyal zárta a központi alrendszer, ami 260 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál és az éves előirányzat 123,3 százalékának felel meg - derül ki a Pénzügyminisztérium szerdán kiadott részletes jelentéséből.

A központi költségvetés tízhavi hiánya 1691,3 milliárd forint volt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 24,3 milliárd forintos hiányt mutattak, az elkülönített állami pénzalapok 37,6 milliárd forintos többletet értek el.

Az általános forgalmi adóból származó bevételek 440,2 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származó bevételek 74 milliárd forinttal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest. A személyi jövedelemadó bevételek 209 milliárd forinttal emelkedtek, a munkavállalók által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok pedig 224,4 milliárd forinttal haladták meg a múlt év azonos időszakában befolyt összeget.

A Pénzügyminisztérium jelentése kiemelte, októberben 131 milliárd forintot utalt át Brüsszel a magyar költségvetésbe, amivel az idén érkezett uniós bevételek összege 472 milliárd forintra emelkedett.

A kiadási oldalról a jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a novemberi hosszú hétvégére tekintettel a költségvetési szervek már október utolsó napjaiban elindították a bérkifizetéseket, amelyek értéke meghaladta a 100 milliárd forintot és a családtámogatások is hamarabb megérkeztek, ami mintegy 30 milliárd forintos tétel volt.