A Városházán tartott hétfői sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám elmondta: 2022 január elsejétől minden egri lakcímkártyával rendelkező személy ingyen használhatja a helyi tömegközlekedést. A Volán kérésére ez 100 százalékig ingyenes nem lehet, így jelképesnek számító 1000 forint lesz az éves bérlet ára – hangsúlyozta a polgármester. Mindez akkor lép életbe, amikor az egri közgyűlés is rábólint az ügyre, így ebben a kérdésben rendkívüli közgyűlést hív össze Mirkóczki.

A polgármester számításai szerint egy egyedülálló felnőttnek 63 ezer forintnyi megtakarítást jelenthet ez a döntés évente, egy egygyermekes család esetében 153 ezer forintot hagynak a pénztárcájukban, ez egy háromgyerekes család esetében már 207 ezer forintot jelent.

Kampányt is indítanak, amellyel arra biztatják a helyieket, hogy a tömegközlekedést használják az autójuk helyett. Ezzel javulhat Eger levegőminősége is – idézi a portál a politikust. Majd azt is megemlítette, hogy a parkolási díjak emelésén is gondolkodnak, így lehetne az ingyenes tömegközlekedés biztosításának városi költségein enyhíteni.

A városvezető azt is elmondta, hogy hamarosan érkeznek az új elektromos buszok, illetve a távolsági buszok egy része is bekapcsolódhat majd a helyi tömegközlekedésbe, mindezzel pedig sokat javul majd a helyi tömegközlekedés helyzete. Kérdésre, miszerint ideiglenes lakcímkártyával is ingyenes lehet-e a helyi tömegközlekedés, nem tudott még konkrétumokat mondani.