Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn közli a külkereskedelmi termékforgalom augusztusi részletes adatait második becslése alapján a KSH. Az október 9-én kiadott első becslés szerint idén augusztusban az export euróban számított értéke alig 0,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva a júliusi 11,4 százalékos kiugró teljesítményt követően. Az import 6,1 százalékkal emelkedett az előző havi 10,8 százalékos növekedés után. A havi külkereskedelmi többlet az elemzők várakozásától lényegesen elmaradva mindössze 51 millió euró volt, 381 millió euróval kevesebb a tavaly augusztusinál.

Szintén a jövő héten, pénteken jelennek meg a külkereskedelmi termékforgalom szeptemberi adatai a KSH első becslése alapján.

Kedden teszi közzé a lakásépítések és építési engedélyek első három negyedévi adatait a KSH. Az első fél évben 6517 új lakás épült, 30,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18 066 volt, 8,9 százalékkal kevesebb, mint 2017 azonos időszakában.

Szerdán ismerteti a kiskereskedelem szeptemberi adatait első becslése alapján a KSH. Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 6,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 6,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A január-augusztusi időszakban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Csütörtökön hozza nyilvánosságra a szeptemberi ipari termelési adatokat első becslése alapján a KSH. Augusztusban 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 4,5 százalékkal emelkedett a KSH második becslése szerint.

Csütörtökön publikálja az októberi fogyasztói árindexet is a KSH. Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, augusztushoz viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal nőttek. Az év első kilenc hónapjában 2,7 százalékos inflációt mért a KSH.

Pénteken ismerteti a kereskedelmi szálláshelyek szeptemberi forgalmi adatait a KSH. Augusztusban a külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma viszont 0,2 százalékkal csökkent. A belföldi vendégek száma 5,6 százalékkal, a vendégéjszakák száma 5,7 százalékkal nőtt éves szinten. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele augusztusban 63,261 milliárd forintot tett ki, éves szinten 12,2 százalékkal emelkedett.

Pénteken közli az államháztartás központi alrendszerének első tíz havi előzetes adatait a Pénzügyminisztérium (PM). Szeptemberben az államháztartás központi alrendszere - a központi költségvetés, a társadalombiztosítási alapok és az elkülönített állami pénzalapok együtt - 149,8 milliárd forint többletet ért el, az idei első kilenc hónapban pedig 1496,5 milliárd forint deficittel zárt. Az idei első kilenc hónapban az egész évre előirányzott hiány 110 százaléka teljesült.