Májusban több mint 39 százalékkal nőtt éves összevetésben az ipari termelés - derül ki a KSH szerdán közzétett első becsléséből. A kiugró bővülésben főszerepet játszik a bázishatás, a múlt év májusában a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt nagyon gyengén szerepelt az ágazat. Akkor majdnem 30 százalékos volt a visszaesés az előző év azonos időszakához képest. 

A friss adatokból látszik az is, hogy a szezonálisan és munkanappal kiigazított számok alapján az ipari kibocsátás májusban áprilishoz képest 3,4 százalékkal nőtt, a termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 májusában.

Egyelőre első becslésről van szó, arra majd a részletes adatok adnak választ, hogy a májusi kiugró bővüléshez mely alszektorok járultak hozzá. Ezekből derül majd ki az is, hogy az ipar jövőbeni teljesítményét meghatározó rendelésállományok miként alakultak. 

A magyar teljesítménye szempontjából fontos másik szerdai hír, hogy az egyik legnagyobb felvevőpiacnak számító német ipar a vártnál rosszabbul teljesít. Májusban már a második egymást követő hónapban csökkent 0,3 százalékkal szezonális és naptári kiigazítással az előző havihoz képest az ipari termelés Németországban, szemben az elemzők által 0,5 százalékos bővülésről szóló előrejelzésével.