A hét első felében még tovább folytatódott a forint erősödése az euróval szemben, hétfőn már 356 alatt is születtek kötések, azonban a hét közepétől a hazai fizetőeszköz lendülete kifulladt, sőt egyfajta kisebb negatív korrekció kezdődött, melynek köszönhetően a forint újra a 360 szint közelébe került. Heti összevetésben így is csak egy kismértékű leértékelődést láthattunk alacsony volatilitás mellett. A nemzetközi tényezők érdemben nem változtak az elmúlt napokban, a globális kockázati étvágy stagnált, valamint a régióban sem történt érdemi változás, így a hazai fizetőeszköz a lengyel zlotyval mozgott együtt. A héten érdemi hazai makrogazdasági adat sem mozgatta a piacot, a jövőt illetően pedig továbbra is a 355-365 közötti sávot tartjuk irányadónak - írja makrogazdasági elemzésében a CIB Bank.

A pénzintézet szerint a jövő heti adatok közül érdekes lehetnek a beszerzési menedzser index (bmi) adatok: az áprilisi előzetes indexek kis visszacsúszást jelezhetnek a márciusi megugrást követően, de az összetett index így is 50 pont felett marad. Az EKB kamat-meghatározó ülése várhatóan nem hoz nagy meglepetést, a Bank a márciusi bejelentésekkel összhangban megerősíti, hogy a laza monetáris kondíciók tartósan fennmaradnak. 

A tengerentúlon ingatlanpiaci számokat publikálnak. Az Egyesült Államokban év elején az extrém hideg időjárás és a korlátozások visszavetették az aktivitást, a tavaszi hónapokban azonban lassan magára találhat a szektor.

Majd pénteken jelenik meg a magyar Pénzügyminisztérium részletes tájékoztatója az államháztartás központi alrendszerének 2021. március végi helyzetéről. Az április 9-én megjelent előzetes adatok szerint a járványügyi védekezés, a vakcinabeszerzések és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések következtében 1144,1 milliárd forintos hiánnyal zárt március végén az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere.

A központi költségvetés 943,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 182,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 18,4 milliárd forintos hiányt mutattak az első negyedév végén.

A bevételek alakulását jelentősen befolyásolja a koronavírus-járvány gazdasági hatása és az ezzel kapcsolatosan bevezetett munkaadói kedvezmények, a szociális hozzájárulási adó 17,5 százalékosról 15,5 százalékra csökkentése, valamint a magasabb bérkiáramlás. Az év első három hónapjában 150,6 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások 615,6 milliárd forintot tettek ki - emelte ki a PM tájékoztatója.

A járványügyi védekezésre fordított összeg meghaladta a 342,8 milliárd forintot. A március hónapot befolyásolta, hogy a húsvéti munkaszüneti napokra tekintettel egyes családi támogatások áprilisi összegéből 32,1 milliárd forintot már március végén folyósítottak az ellátottak részére.