Kedden teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) a részletes tájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének október végi helyzetéről. Az előzetes adatok alapján az első tíz hónapban az államháztartás központi alrendszere 2922 milliárd forintos hiánnyal zárt; októberben a deficit mértéke 630 milliárd forint volt.

 

 

A gyorstájékoztató szerit a központi költségvetés 2704,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 265,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 47,3 milliárd forintos többletet értek el tíz hónap alatt.

 

 

A deficit mértékét a Pénzügyminisztérium azzal magyarázza, hogy a kormány folytatja a családok támogatására, az adócsökkentésekre és a beruházások ösztönzésére épülő válságkezelést. Az intézkedéseknek köszönhetően a magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az Európai Unióban.

 

 

A központi alrendszer bevételeiről kiemelték, hogy 2021 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest magasabban teljesültek elsősorban a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek. Elmaradtak az előző évi október végi összegtől a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek, köszönhetően a 2020 júliusától megvalósuló 2 százalékpontos tehercsökkenésnek. A bevételek alakulását jelentősen befolyásolják a koronavírus-járványra tekintettel bevezetett munkaadói kedvezmények, a magasabb bérkiáramlás és az átlagkereset növekedése.

 

 

Pénteken ismerteti a KSH a beruházások harmadik negyedévi adatait.

 

 

A második negyedévében a fejlesztések volumene az egy évvel korábbi, a koronavírus-járvány által leginkább érintett időszakhoz képest 10,8 százalékkal bővült. Elsősorban a feldolgozóiparban és a szolgáltatásban tevékenykedő vállalkozások gépberuházásai növelték a teljesítményt.

 

 

A nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez mérten 3,6 százalékkal nőtt. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 2,3 százalékkal, a gép- és berendezésberuházásoké 7,1 százalékkal bővült.