Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn teszi közzé a KSH első becslését a szeptemberi külkereskedelmi termékforgalomról. Augusztusban az export euróban mért értéke 2,7 százalékkal, az importé 1,2 százalékkal nőtt. Az áruforgalom kiviteli többlete 60 millió euró volt, 122 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az év első nyolc hónapjában az export 3,7 százalékkal, az import 5,4 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. Az exporttöbblet 3,349 milliárd eurót tett ki, 954 millió euróval csökkent - írta az MTI.

Kedden közli a KSH az építőipari termelés szeptemberi adatait. Augusztusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult, az épületeké 14,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 3,5 százalékkal csökkent.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 10,5 százalékkal csökkent a júliusihoz mérten. Január-augusztusban az építőipari termelés 29,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Szintén kedden publikálja a statisztikai hivatal a kereskedelmi szálláshelyek forgalmának szeptemberi adatait. Augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,3, a belföldi vendégek által eltöltötteké 1,0 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest.

A szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 8,7 százalékkal emelkedett. Az év első nyolc hónapjában a külföldi és a belföldi vendégek egyaránt 0,1 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a szálláshelyek folyó áron összesen 8,1 százalékkal több bruttó árbevételt értek el, mint az előző év azonos időszakában.

Szerdán teszi közzé a KSH a szeptemberi ipari termelésről szóló második becslését. Az első becslés szerint szeptemberben az ipari termelés volumene 11,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 9,0 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva 3,1 százalékkal nőtt. A termelés az év első kilenc hónapjában 6,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Csütörtökön jelenik meg a statisztikai hivatal első becslése a bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedévi alakulásáról. A GDP a második negyedévben 4,9 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 5,2, az előző negyedévhez viszonyítva 1,1 százalékkal nőtt. Az első fél évben a bruttó hazai termék 5,1 százalék emelkedett.