Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Elemzők az infláció emelkedő trendje miatt monetáris szigorítást, az alapkamat emelését várják.

Legutóbbi májusi ülésén a tanács nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és a kamatfolyosó sem változott. A monetáris tanács legutóbb tavaly júliusban változtatott az alapkamaton, akkor 15 bázisponttal csökkentette azt. Előtte júniusban szintén 15 bázisponttal mérsékelték a kamatot, amely 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon - írta az MTI.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján arról beszélt, hogy a monetáris politikai fordulat akár már júniusban is elkezdődhet, amennyiben a monetáris tanács tagjai úgy látják, akár már ebben a hónapban sor kerülhet a kamatemelésre. Kiemelte: az infláció tartós megemelkedése veszélyeztetné a kilábalást, a kamatemelést elbírná a magyar gazdaság és "kötelezővé is teszi" az inflációs veszély.

A Pénzügyminisztérium szerdán teszi közzé a részletes tájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének 2021. május végi helyzetéről. Június 8-án a Pénzügyminisztérium az előzetes adatok alapján azt közölte, hogy az államháztartás központi alrendszere 269,0 milliárd forintos hiánnyal zárt májusban, ez 55,1 milliárd forinttal alacsonyabb az előző év azonos időszaki hiánynál, az első öt hónapban a hiány 1312,6 milliárd forint volt.