A mangalica az egyetlen őshonos sejtésfajtánk. Története az 1800-as évekig nyúlik vissza, amikor nagyobb vásárokra a Balkánról hazánk felé hajtott délszláv sumadia disznófajták keveredtek magyar sertésekkel és feltehetően vaddisznókkal. A következő évtizedekben népszerű és elterjedté vált az igen ellenálló és jól zsírosodó fajta. A 20. század második felének fogyasztói tendenciái azonban nem kedveztek neki, így csaknem kihalt. Az ezredforduló környékén fedezte fel magának ismét a magyar gasztronómia, és újkori nemzetközi sikerei is ekkor kezdődtek.

"A mangalica Magyarország egyik büszkesége! Nem csupán idehaza, de az exportpiacokon, a Föld legtávolabbi országaiban, például Japánban is kedvelt húsféle. Húsának és készítményeinek ára mindenképpen magasabb, mint a fehér sertésé, ezért elsősorban a magasabb jövedelemmel rendelkező fogyasztói réteg körében népszerű. A termelése és a fogyasztáse is pozitív tendenciát mutat. Sőt, az elmúlt évek kemény és kitartó munkájának köszönhetően a magyar mangalica igen komoly beszállítói pozícióban van olyan világhírű termékekhez, mint például a spanyol Iberico sonka" - tájékoztatta a Napi.hu-t Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese.

A mangalica bővelkedik omega-3 zsírsavakban és természetes antioxidánsokban, ebből kifolyólag egészségesebb, mint az intenzív gazdálkodásban tenyésztett fehér sertésfajták zsírja. Sonkája számos tápértékkel bír. Magas minőségű fehérjében gazdag élelmiszer, melyet szervezetünk könnyen megemészt. Nagy mennyiségű B-vitamint, vasat és cinket tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek testünk számára, valamint kiválóan emészthető táplálék, az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként ajánlott. A benne található mono-telítetlen zsírsavak és az olajsav pedig segítik a koleszterinszint helyreállítását és szabályozását.

Megkapták a tarja-Oscart is

A mangalicából készült termékek 2020 szeptemberében a legkiválóbb élelmiszerek Oscar-gálájának nevezett brit Great Taste Awards-on is rangos elismeréseket szereztek. A versenyre a Borsod megyei Harangod-Mag cégcsoport például 10 termékét nevezett, amelyből 8, a 144 szakértő vaktesztjeit követően, kitüntetésben részesült. A megyaszói központú vállalat 2 készítménye is 2 csillagot kapott az elérhető 3-ból, 6 másik produktumuk pedig 1 csillagot vihetett haza. A csillagokat a termékek 2 évig használhatják. A készítményeik között szerepelt a 36 hónapig érlelt sonka, több különböző vastagkolbász, vékonykolbász és szalonnaféle, a 2-2 csillagot azonban a mangalicazsír és a csemege vastagkolbász szerezte meg.

Az angliai versenyre 12 777 nevezés érkezett a világ minden tájáról. Közülük 205 kapott három csillagot, 1294 két csillagot, 3818-at pedig egy csillaggal ismertek el. 106 országból küldtek termékeket az idei megmérettetésre.