Orbán Viktor "jobboldali populista kormányfő" már három éve a bankszektor nemzeti tulajdonba vételére, "nacionalizálására" törekszik, álláspontja szerint "magyar kézben" lévő bankokra van szükség, mert válság esetén a pénzintézetek a tulajdonosi szerkezetből következő nemzeti érdekeknek megfelelően cselekednek - írta Hans-Peter Siebenhaar.

Ezt a törekvést a "legmélyebb meggyőződéssel történelmi küldetésként" fogja fel a magyar kormányfő, és a +Magyarország az első+ jelszó alapján a nemzeti érdeket a középpontba helyező gazdaságpolitika részeként elérte, hogy a bankszektor több mint 50 százaléka magyar tulajdonban legyen - írja az MTI.

A külföldi versenytársak körében aggodalmat okoz a magyar bankok megcélzott "dominanciája", hiszen torzítja a versenyt, azonban új üzleti lehetőségeket is jelent. Ugyanis vállalati ügyfelek és nagy vagyonnal rendelkező ügyfelek a magyar bankok helyett inkább a Nyugat-Európából érkezett bankokat választják, mert igen bizalmatlanok azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a kormány pénzügypolitikai reakciója egy újabb pénzügyi válságra - írta a Handelsblatt. (Újabb bank ment csődbe az USA-ban.)

A lap szerint a piacon arra számítanak, hogy a "nacionalizálás" nem folytatódik ilyen erőteljesen. Majd a továbbiakban idézi Andreas Treichlt, az Erste Group vezérigazgatóját, aki a tavalyi eredmények múlt heti bécsi ismertetésekor kijelentette, hogy Magyarországon javult az üzleti környezet, "jobban érezzük magunkat".