Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meredeken gyorsult a kivándorlás Magyarországról az elmúlt években - kezdi rövid felütéssel cikkét a Világgazdaság. A folyamat valószínűleg a következő években sem áll meg. A lap számításai szerint 370 ezer magyart tartanak nyilván az Európai Gazdasági Térség országaiban, ám a valós szám ennél jóval nagyobb lehet, mert a francia, spanyol és görög adatok nem ismertek és sokakat nem látnak a statisztikusok.

Az Eurostat adatai szerint a válság előtt 120-130 ezer magyar élt külföldön. A növekedés az elmúlt két-három évben ugrott meg. Németországban dolgozik a legtöbb magyar, 150 ezer, ami a 2008-2009-es válság előtti 60 ezer két és félszerese. Ausztriában 20 ezerről 50 ezerre nőtt a magyar vendégmunkások száma, Nagy-Britanniában 96 ezren vannak, ami kétszerese a nagy összeomlás előtti adatnak.

Sokan pusztán már halovány kilátásaik miatt külföldre költöznek, illetve már tanulmányaikat is ott folytatják. Az utóbbi nem független az Orbán-kormány barátságtalan felsőoktatási politikájától. A kivándorlást erősíti, hogy egyre könnyebb külföldön elhelyezkedni. Ezzel is összefügghet, hogy a munkaközvetítők tapasztaltai szerint ma már nem csupán a vállalkozó kedvűek, hanem az óvatosabbak, megfontoltabbak közül is sokan belevágnak a "nagy kalandba".