Az ÁKK-nak a GDP mintegy 1 százalékát kitevő finanszírozási puffere van, amely növelhető egy esetleges Brexit nyomán fellépő piaci turbulenciák esetén - közölte Barcza György a Reuters azon kérdésére, melyben a britek EU-ból való kilépéséből fakadó kockázatok növekedéséről kérdezték.

Az ÁKK-vezér szerint a forint és az államkötvények vélhetően ellenállók maradnak. Szavai szerint az áprilisi jüankötvény-kibocsátást követően még újabbra is lehet számítani az idén.

A hozamok eddig stabilak voltak és a múlt heti aukción is erős volt az állampapírok iránt a kereslet - jegyezte meg Barcza, aki szerint a forint árfolyama szintén stabil maradt. Ebből azt a következtetést vonták le az adósságkezelőnél, hogy a magyar piac a globális turbulenciákkal szemben eddig ellenálló volt és a várakozásaik szerint az is marad. A forint elmúlt egy héten látott mintegy 1 százalékos gyengülése "nem jelentős", a belső piaci volatilitás pedig nem volt nagyobb, mint más kelet-európai országban.

Az ÁKK mintegy 300 milliárd forintos puffert épített ki idén forintban denominált kibocsátásokból, és a piaci kockázatok megjelenésekor döntenek arról, hogy ezt miként használják fel.

A devizakötvény-kibocsátás "lehetőség, de nem prioritás" idén Magyarország számára - mondta Barcza. Magyarország 2015-ben nem lépett ki a nemzetközi kötvénypiacra, ehelyett inkább a háztartások és helyi bankok kezében lévő államadósság-arányt növelték a jegybank önfinanszírozási programja keretében.

Az ÁKK idei finanszírozási tervében szerepel mintegy egymilliárd eurós devizában denominált kötvénykibocsátás, amely az 1 milliárd jüanos kötvénykibocsátást is magában foglalja.

Magyarország a tervek szerint lassan a kínai állampapír-piaci jelenlétét is szeretné kiépíteni a következő évtizedben, hogy ott is tudjon rendszeresen kötvényeket kibocsátani. Ezek lesznek az úgynevezett "Panda-kötvények" - mondta Barcza. Nem zárom ki ezt a lehetőséget, de sok múlik a szabályozó hatóságokon, miután a kínai kötvénypiac egy erősen szabályozott piac - tette hozzá az ÁKK vezére.