A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek március 30-ig el kell készítenie a 2013. évi aktualizált Nemzeti Reform Programot. A dokumentum megalkotásakor figyelembe kell vennie az Európai Bizottság 2013. évi Éves Növekedési Jelentés ajánlásait, a 2012. évi országspecifikus ajánlásokat, az Európai Bizottság és a Kormány közötti további kétoldalú egyeztetéseket, illetve a 2014-20-as európai uniós költségvetési, tervezési időszak dokumentumait.

A miniszter emellett azt a feladatot is kapta a Nemzeti Reform Programmal összefüggésben, hogy február 28-ig dolgozza ki részletesen a foglalkoztatási ráta növelésére irányuló, 2013-2014-es időszakra vonatkozó intézkedéseket, amelyek a munkaerő-kereslet bővítését, a foglalkoztatáspolitika, szakképzés és felnőttképzés, valamint adórendszer elemeit érintik.

Ezek mellett a kormányhatározat további intézkedések előkészítését írja elő a kutatás-fejlesztés, a megújuló energiaforrások növelésének, a szegénység visszaszorításának, a közigazgatás korszerűsítésének területén. Mindegyik esetben február 28. a határidő. Pintér Sándor belügyminiszternek a közfoglalkoztatással kapcsolatos javaslatokat kell tennie.

Az Orbán Viktor által jegyzett határozat szerint az érintett minisztereknek március 31-ig kell lebonyolítaniuk a tervezett intézkedésekkel kapcsolatos társadalmi egyeztetéseket. A 2013-as Nemzeti Reform Program társadalmi egyeztetésének módjára pedig március 31-ig kell javaslatot tegyen a nemzetgazdasági miniszter.

 

Mi is az a Nemzeti Reform Program?

Az Európai Bizottság 2010 márciusában hirdette meg az Európa 2020 elnevezésű uniós stratégiát. A dokumentum konkrét célok formájában fogalmazza meg, mit kell még ebben az évtizedben megvalósítani a foglalkoztatás, az oktatás, az energiafelhasználás és az innováció tekintetében. Az Európa 2020 stratégia megvalósításának legfontosabb eszközét tagállami szinten a nemzeti reformprogramok jelentik, melyeket a tagállamoknak minden év áprilisában, a stabilitási/konvergencia programokkal együtt kell elkészíteniük. 2012-ben a kormány a konvergencia programmal együtt készítette el a reformprogramot, ez volt az ún. Széll Kálmán Terv 2.0.