A búza ára nagyjából 10 százalékkal magasabb a tavalyinál - mondta a Népszavának Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke. A hazai 1,2 millió tonnás kenyérgabona mennyiség idén is meg lesz, a 2-2,5 millió tonnás exportba azonban növekszik a takarmányminőség aránya.

Részben emiatt két számjegyű áremelésre lenne szüksége a sütőiparnak, hogy kikecmeregjen a veszteséges, illetve alacsony, 0-2 százalékos profitot hozó működés csapdájából - állítják ágazati szakemberek. A kenyér árának emelését fel fogják vetni az őszi ártárgyalásokon. Ez is növelheti az inflációs nyomást, hiszen az élelmiszerek 13-15 százalékos súllyal esnek latba a pénzromlás ütemében.

Ezért sem értik a sütőipari ágazat szereplői, hogy miközben a tejiparnak végül sikerült elérni, hogy a feketegazdaságnak, az áfacsalásoknak leginkább kitett tartós tej többéves huzavona után 2019-től végre bekerül az ötszázalékos kedvezményes áfakörbe, a legalapvetőbb népélelmezési cikk, a kenyér ismét kimarad.

A fotó forrása: Jonannes Eisale/AFP