Június óta már nem Simor András az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pénzügyekért felelős első alelnöke - írja az mfor.hu. Az EBRD honlapján Simor bemutatkozó oldalán már mint korábbi alelnökként hivatkoznak a pénzügyi szakemberre. Feladatai egy részét Paulo Sousa vette át.

A volt magyar jegybankelnök 2013-ban került az EBRD-hez, miután a Magyar Nemzeti Banknál töltött el hat évet jegybankelnökként. Őt Matolcsy György követte az MNB élén, de a fideszes térfoglalás már korábban, Simor elnöksége alatt elkezdődött, amikor a monetáris tanács megüresedő helyeit a polgári oldalhoz közel álló szakemberekkel töltötték fel.

Erre az időszakra datálható a kamatpolitikai fordulat is, amikor az addig hosszabb ideje változatlan kamatszintet elkezdte csökkenteni a tanács. Ezzel párhuzamosan a kormányoldal politikai alapon is támadta Simort ciprusi érdekeltsége miatt, amiért "offshore lovagnak" titulálták a fideszes médiában.

Simor a váltást követően került az EBRD-hez, ahol 2016 novemberében kapta meg az első alelnöki posztot. Ezekben az években ritkán adott interjút, igyekezett távol tartani magát a magyar gazdaságpolitikától, attól, hogy véleményt kelljen mondania a jegybank vagy a kormány intézkedéseiről.

Távozása az mfor.hu szerint nem teljesen váratlan, piaci pletykákat már hallani lehetett erről. Az EBRD oldalán egyébként megemlítik, hogy Simort 2010-ben az év jegybankárának választotta az Euromoney a felzárkózó európai régióban.