Az áprilisi országgyűlési választás egyik újdonsága, hogy már nem ajánlószelvényeket kell gyűjteniük a választáson jelöltként indulni szándékozóknak, hanem ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást megszerezniük.

A választáson indulni szándékozó pártoknak, jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál kell igényelniük az ajánlóíveket. Az igényléseket már korábban is leadhatták a pártok és jelöltként indulni szándékozók, de a választási irodákban csak hétvégétől nyílt meg az informatikai rendszerben a lehetőség, hogy kinyomtathassák az igényelt íveket.

A péntekig benyújtott igények alapján kiadandó ajánlóíveket az országgyűlési egyéni választókerületi irodák hétfő reggel 8 óráig nyomtatják ki, és bélyegzik le. A kinyomtatott ajánlóíveket legkorábban hétfőn munkakezdéskor lehet átadni a pártok, jelöltek számára.

Az ajánlóívekre vonatkozó igényeket február 17-e után is be lehet nyújtani a választási irodákhoz, az irodák ezeket érkezési sorrendben dolgozzák fel, és nyomtatják ki az íveket az informatikai rendszerből.

Az ajánlóíveket a pártnak a választási informatikai rendszerben rögzített törvényes vagy meghatalmazott képviselője, vagy ezektől kapott meghatalmazással rendelkező személy, vagy a párt jelöltjeként indulni szándékozó jogosult átvenni (független jelölt esetén az indulni szándékozó vagy meghatalmazottja).

Az ívek kiadásáról átvételi elismervényt kell kiállítani, a jelölteknek az aláírásgyűjtést követően minden ajánlóívvel el kell számolniuk.

Az egyéni választókerületben indulni szándékozó jelölteknek március 3-áig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást.